onsdag 12 oktober 2011

Black Swan - dans och passion

Black Swan är en psykologisk thriller om balettdansösen Nina. Det kan låta paradoxalt, balett är väl knappast otäckt. Men i Darren Aronofskys händer blir det nervkittlande och jag sitter fastnaglad för att få veta hur det ska sluta.
Ninas liv kretsar kring balett. Hon ska bli bäst i New York City Ballet Company. Inte minst kräver hennes mamma att Nina ska lyckas. Mamman håller Nina i strama tyglar och tillåter inte ett liv utanför baletten. När det blir dags att ersätta prima ballerinan Beth som huvudrollen i Svansjön står Nina på tur. Men hon får oväntad konkurrens i nykomlingen Lily som imponerar stort på regissören med sin sensualitet och passion. Nina saknar passion och livserfarenhet, menar regissören. Han pressar Nina allt hårdare och utmanar henne att leva. Nina börjar förlora greppet om verkligheten. Hennes liv blir en mardröm.
Natalie Portman är strålande i rollen som den sköra Nina, vars värld faller sönder. En del av scenerna påminner om Polanskis film Repulsion, som handlar om en ung kvinna som blir psykotisk. Man vet inte vad som sker i verkligheten och vad som är hallucinationer i Ninas huvud. Det är suggestivt och vackert, otäckt och gripande. Man känner Ninas smärta när hon plågar sin kropp för att uppnå perfektion. De många vackra dansscenerna är en njutning och jag imponeras av att Portman själv dansar i flera av scenerna.
Se Black Swan, en av årets bästa filmer.

DVD, 1 timme, 44 minuter. Från 15 år.
Finns filmen att låna? Klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar