söndag 30 september 2012

Wuthering Heights - klassiker i ny tolkning

Emily Brontës tragiska kärleksroman Wuthering Heights (Svindlande höjder) från 1847 har filmatiserats många gånger. Men ingen av de tidigare versionerna liknar den tolkning som regissören Andrea Arnold gjort. Hennes Wuthering Heights är avskalad, skitig och brutal, men fylld av känslor som får filmen att vibrera. Det är vackert och så sorgligt.

Wuthering Heights utspelas på hedarna i det vindpinade Yorkshire. När Mr Earnshaw återvänder hem till gården Wuthering Heights har han med sig den föräldralösa pojken Heathcliff för att uppfostra som sin egen son. Heathcliffs relation till sin nye bror Hindley blir minst sagt kylig. Desto varmare blir känslorna för fostersystern Cathy. Heathcliff blir hennes själsfrände och stora kärlek.
När fadern dör tar Hindley över gården och Heathcliffs plats i huset går från bror till tjänare. Heathcliff lämnar gården för att senare återvända välbeställd och med föresats att återförenas med Cathy. Men då har hon lämnat gården och gift sig med en annan...

Andrea Arnold har inte gjort en bokstavstrogen tolkning av boken och det är inte heller en traditionell kostymfilm. Här finns inga vackra kläder och miljöerna är torftiga, det är kallt, smutsigt och lerigt. Precis som det förmodligen var i verklighetens Yorkshire. Naturen spelar en stor roll i filmen, istället för musik hörs vinden, hundskall, knarrande golvplankor och grenar som skrapar mot fönster. Många scener utspelas i det grågröna hedlandskapet där Cathy och Heathcliff kan mötas, fria från Hindley. Många scener är filmade med skakig handkamera, som närgånget följer personerna.
Arnold har valt att låta Heathcliff vara svart istället för zigenare, vilket förstärker intrycket av hans utanförskap. Det är bara Cathy som ser honom som den människa han är. Deras kärlek är lika stark som omöjlig.
Wuthering Heights är den spännande brittiska regissören Andrea Arnolds tredje långfilm. Hennes tidigare filmer hittar du också på biblioteket. Debuten Red Road (2006) handlar om en kvinna i det industriella Glasgow som börjar övervaka en mystisk man från sitt förflutna. I Fish Tank (2009) berättas om en stökig tonårstjej som försöker navigera genom den hårda tillvaron i ett förortsghetto utanför London.

DVD 2 timmar, 3 minuter. Tillåten från 15 år.
Finns filmen att låna? Klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar