tisdag 11 september 2012

De tre bockarna Bruse på badhuset

Bockarna Bruse läste jag som barn, både i den klassiska sagans form och i en modernare variant där bockarna var bilar och trollet en elak traktor.
Nu har det kommit en ny rolig parafras på sagan, anpassad till 2010-talet. Den heter Bockarna Bruse på badhuset, skriven och illustrerad av Björn Rörvik och Gry Moursund.
De tre bockarna ska gå och beta på vallen. Men på vägen ser de skylt med orden BADHUS 200 meter.

- Kan vi inte sticka dit i år? frågar mellanbocken.
- Please? säger den minsta bocken. Då slipper vi gå över bron också. Det är så läskigt med trollet.

Så bockarna går till badhuset och får lära sig att man duschar och använder badkläder. De ser den stora rutschkanan och ställer sig i kö för att åka. Då kommer det stora otäcka trollet, han skrämmer alla och sätter sig under trappan upp till kanan. Men bockarna bestämmer sig för att trollet inte ska få hindra dem. De börjar gå uppför trappan...
Min7-årige son gillade boken, men tyckte att trollet var lite otäckt. Som tur är slutar det lyckligt, som alltid i sagornas värld!

Det är en härlig, knäpp och inte minst spännande bok för barn från 3 år och uppåt. De underbara bilderna är maffiga och färgglada och påminner om barnteckningar. De ligger ibland på tvären så att man får vrida och vända på boken. Trollet är stort och ruskigt och det myllrar av små roliga figurer i bakgrunden. Pija Lindenbaum har översatt boken till svenska från norska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar