torsdag 13 september 2012

The Artist - en kärleksfull hyllning till stumfilmen

The Artist är något så ovanligt som en modern, svartvit stumfilm. Vilket inte är så konstigt som det låter, eftersom den utspelas under stumfilmseran. Det en charmig berättelse som bjuder på många skratt.
Historien börjar 1927 i Hollywood. George Valentin är en oerhört populär stumfilmsstjärna som kvinnorna dyrkar. Av en slump möter han den vackra och talangfulla Peppy Miller, en ung dansös med framåtanda. De spelar in några filmer tillsammans och det slår gnistor mellan dem. Medan Peppy är på väg upp och börjar spela in ljudfilm, går Georges karriär spikrakt neråt. Han vägrar anpassa sig till den nya tiden och gör en stumfilm som ska bevisa att han har rätt. Filmen floppar och George blir ruinerad i börskraschen. Men Peppy kan inte glömma George och deras vägar korsas igen...

The Artist är en fantastisk hyllning till stumfilmen och dess stjärnor. Huvudpersonen har lånat både utseende och levnadsöde från Rudolf Valentino.
Filmen är gjord helt i 20-talets stumfilmsstil. Kläder, kulisser och inte minst skådespelarnas spel och mimik är på pricken likt. Ingen talar, utan vi får läsa textade bildrutor mellan scenerna. Allt ackompanjeras av musik. Att ensemblen bakom filmen är helfransk kan man inte ana, den känns rakt igenom som en gammal Hollywood-film.
Titta gärna lite extra på Georges hund, en liten Jack russelterrier, som troget följer honom genom livet. Charmigare hund har jag inte sett på länge på filmduken!

Dvd, 1 timme, 40 minuter. tillåten från 7 år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar