torsdag 26 april 2012

Nader och Simin - en fantastisk film från Iran

Det görs mycket film i Asien och Afrika, till exempel i Indien, Kina och Nigeria. Men det är bara några få av filmerna som släpps i Sverige. Ofta visas de bara en kort tid på några biografer i Stockholm, trots lysande recensioner. Därför är det roligt att kunna ha dem på biblioteket.
Nader och Simin - en separation tog storslam på filmfestivalen i Berlin 2011, fick en Globen Glob för Best Foreign Language Film i Los Angeles 2012 och vann slutligen en Guldbagge för bästa utländska film 2011. Det är en film med fantastiska skådespelare, fängslande handling och ett oväntat slut.
Det intellektuella medelklassparet Nader och Simin bor med sin dotter i Teheran. Simin vill emigrera men Nader vill inte flytta utomlands eftersom han måste ta hand om sin alzheimersjuke far. Paret separerar och Nader får ta hand om dottern. Han skaffar en hemhjälp, Razieh, som visar sig vara djupt religiös. Hon kommer från arbetarklassen och behöver pengar eftersom maken är arbetslös. Hon har sökt detta arbete i smyg utan att fråga sin make om lov. Att ta hand om en vårdkrävande äldre man blir problematiskt och ställer henne inför moraliska frågor. En dag ramlar Naders pappa ur sängen när Razieh gått ut. Nader börjar bråka med henne och bråket får stora konsekvenser.

Filmen visar oss ett samhälle där religiösa föreskrifter och myndigheterna styr människors liv. Simin vill skiljas, men som kvinna ligger hon i underläge. När den högutbildade, sekulariserade Nader och den fattiga och religiösa Razieh möts uppstår en kulturkrock. De är beroende av varandra trots allt och när katastrofen inträffar drabbas båda familjerna lika hårt. Lögner och beskyllningar förs fram från båda håll inför domaren som ska avgöra fallet. Regissören vrider och vänder på det moraliska perspektivet och vem som har rätt är inte lätt att veta. Som så ofta är det barnen som mest kommer i kläm.
Nader och Simin utspelas i Iran, men är inte alls svår. Det handlar om relationer och om mänskliga tillkortakommanden som vi ser överallt i världen. Det är helt enkelt en mycket bra film.

DVD, i timme, 57 minuter. Tillåten från 15 år.
Finns filmen att låna? Klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar