tisdag 10 april 2012

Jane Eyre

Charlotte Brontës roman Jane Eyre har filmatiserats ett tjugotal gånger för bio och tv, senast 2011. Boken är en klassiker som älskats av läsarna sedan den kom 1847. Kärlekshistorien mellan Jane och Mr Rochester fascinerar oss fortfarande, det är den nya filmen ett bevis på.
Den föräldralösa Jane Eyre växer upp på ett barnhem. Som vuxen hamnar Jane som guvernant hos den mystiske Mr. Rochester. På hans isolerade egendom fascineras hon av den tungsinte ägaren som snart har vunnit hennes hjärta. Men allt är inte som det ser ut att vara på det hedomgärdade Thornfield. Här döljer sig mörka hemligheter och det viskas om sedan länge begravda svek. För att Jane ska kunna finna lyckan hos sin älskade krävs all hennes viljestyrka, allt hennes mod – och inte minst en brinnande kärlek.
Regissören Cary Fukunga har tidigare gjort det hyllade latinamerikanska flyktingdramat Sin Nombre. I Jane Eyre har han valt att sätta fokus på Jane och hennes utveckling. Den galna Mrs Rochester mer anas än syns. Det är en mycket vacker film med återhållet tempo. Här finns inga överflödiga repliker utan bilderna får tala. Man känner ödsligheten och kylan på heden och hur enformigt livet i huset är när Mr Rochester inte är där. Mia Wasikowska spelar Jane, som slits mellan passionen och sin känsla för rätt och fel. Hon gör ett storartat porträtt av den fattiga men starka unga kvinnan som ser sig som mannens jämlike. Michael Fassbender spelar en charmig men ångestfull Rochester och som den godhjärtade hushållerskan Mrs Fairfax ser vi Judi Dench.
Den här filmatiseringen här absolut till dem man bör se!

Finns filmen att låna? Klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar