torsdag 23 februari 2012

Snusk!

Alan Bennetts kortroman Drottningen vänder blad har blivit omtyckt av många läsare. Det är en humoristisk berättelse om vad som händer när drottning Elizabeth av misstag kliver in i en bokbuss. Hennes passion för läsning väcks och växer sig så stark att hennes officiella plikter snart blir lidande.

Snusk : två osedliga berättelser är titeln på Bennetts nya bok. Den innehåller två långa noveller med oväntade slut. I den första novellen, Mrs Donaldson blommar upp, drygar den 55-åriga änkan mrs Donaldson ut kassan med att agera inför studenterna på läkarutbildningen. Pengarna räcker ändå inte, så hon bestämmer sig för att ta hyresgäster. Ett studentpar flyttar in och när de inte kan betala hyran, ger de henne ett okonventionellt förslag. Mrs Donaldson håller masken och tackar ja. Efteråt börjar hon fundera på om inte upplevelsen gav lite mersmak?
Den andra berättelsen, Skyddandet av mrs Forbes, handlar om den fåfänge och dumdryge Graham som gifter sig med den alldagliga men klyftiga Betty. Grahams mor, mrs Forbes, kan inte förstå hur sonen kunnat gifta sig med en så oansenlig kvinna. Graham är visserligen gift, men kan ändå inte avstå från att träffa läckra unga män. Han trasslar in sig i en utpressningssituation, som hans fru reder ut. Grahams mor får inte veta någonting om vad sker i det fördolda.
Titeln Snusk fick mig att undra över vad detta var för bok. Men det är inte riktigt vad man kanske har förväntat sig! Här är två humoristiska berättelser fyllda av överraskningar. Ingenting är som förväntat, men det är elegant berättat och fyllt av värme och spetsfundigheter. Läs och fundera på hur du själv skulle ha gjort!

Finns boken inne? Klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar