måndag 7 november 2011

Rikitiktavi


Rikard Wolff är en våra mest folkkära artister. 1992 fick han sitt stora genombrottet med filmen Änglagård och har sedan dess gett ut flera album, förutom att arbeta som skådespelare.
I självbiografin Rikitikitavi berättar han om sin familj och samtidigt om framväxten av de svenska folkhemmet. 1955 gifte sig arbetartjejen Anna-Lisa med den judiske borgerligt födde Axel Wolff. Axel hade flera släktingar som dog i Auschwitz. Sorgen efter dem präglade äktenskapet, liksom Anna-Lisas skräck för att inte räcka till.
Rikitikitavi var mammans smeknamn på Rikard Wolff. Familjen bodde först i Gubbängen och flyttade sedan till Karlstad. Wolff skriver om uppväxten och om en smygande panik som började då och som präglat hans liv. Edit Piaf blir redan under barndomen en viktig person i hans liv som ger styrka och trygghet.
Sedan kommer livet på teaterskolan i Skara och så småningom åren på Teater Galeasen och Unga Klara. Boken sträcker sig från de omvälvande åren i åttiotalets Stockholm till livet idag. Rikard Wolff berättar om kärlek och faderslycka och om motgångar och aids. Det är en varm och ärlig bok, där Wolff visar att han också kan skriva litteratur.
En cd med tio nyinspelade sånger hör till boken.

Finns boken inne? Klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar