onsdag 23 november 2011

Augustpriset 2011

Här är vinnarna av årets Augustpris! Priset delades ut den 21 november i Stockholms konserthus i kategorierna: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok.
Böckerna kan du låna på biblioteket!


Årets svenska skönlitterära bok blev

"På Undantaget kommer ingen undan sin natur. Vare sig det rör sig om jorden eller genetiken. Det handlar om far och son, om arv och miljö, om fåglar och frihetslängtan. Korparna är en klassisk utvecklingsroman, stadigt rotad i den svenska litteraturtraditionen. Men framförallt är den en roman om naturen i betraktarens öga. Och genom den unge Klas klara blick får vi se den återfödas i all sin obönhörliga storslagenhet: dödlig och frodig, sällsam och magisk. Tomas Bannerhed plöjer helt nya fåror i ordbruket. Vi kan inte annat än förundras över denna rikedom: från rönnbärens färg till rördrommens flykt."



Årets svenska fackbok blev

"Ur en skatt av obesvarade brev utvinner författaren flera perspektiv på vår historia och vårt samhälle.
Den får läsaren att söka svaren på frågan om vad som är rätt och fel i en historia som berör."



Årets svenska barn- och ungdomsbok blev

"Med vass och avslöjande flickblick infiltreras Pojklandet. En idéroman som strävar efter att upplösa språkets, växandets och verklighetens gränser. Om kroppen som slagfält och manligheten som drog."


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar