onsdag 30 november 2011

Kyss mig - en film om kärlek

Kyss mig är en svensk film om kärlek och om att våga välja ett annat liv än det utstakade.
Mia och Frida är båda i 30-årsåldern och möts för första gången på sina respektive föräldrars förlovningsfest. Mias pappa Lasse och Fridas mamma Elisabeth ska gifta sig. Nu ska döttrarna från deras tidigare äktenskap äntligen träffa varandra och man ska bli en stor lycklig familj. På förlovningsfesten kommer Mia med sin fästman Tim. Frida är lesbisk och singel efter ett längre förhållande.
Starka, förbjudna känslor uppstår mellan Mia och Frida som inte går att stoppa. Frida och Tim ska gifta sig och köpa hus, nu ställs allt på sin spets. Livet tar en ny inriktning för alla inblandade.
Kyss mig är en film om kärlek med förhinder, där huvudpersonerna för ovanlighetens skull är två kvinnor. Men det handlar också om Mias kamp för att våga stå för den hon är.
Filmen bjuder på bra skådespel, man riktigt känner hur passionen brinner mellan Mia och Frida. De spelas av Ruth Vega Fernandez och Liv Möjnes, som tidigare setts i bland annat tv-serierna Upp till kamp respektive Bibliotekstjuven.

DVD, 1 timme, 47 minuter. barntillåten.
Finns filmen att låna? Klicka här!

söndag 27 november 2011

Ny bok om Mamma Mu!

Nu har det kommit en ny bilderbok om Mamma Mu! Läsgodis för stora och små som älskar den egensinniga kossan och hennes vän Kråkan. Mamma Mu läser handlar om hur viktigt det är med böcker. Man kan få veta nästan allting om man läser böcker, säger Mamma Mu.

Kråkan letar efter Mamma Mu och blir mycket förbryllad när han upptäcker vad hon gör. Hon cyklar inte, klättrar inte i träd och går inte längre bland de andra korna. Mamma Mu sitter i skuggan under ett träd och läser böcker! Kråkan tycker att det är onaturligt, kor ska inte läsa!
"Kråkan pekade på Mamma Mu.
– Hmm … vad gjorde DU i natt om jag får fråga??? Jag såg nog att du kom hem i BILEN!!!
Mamma Mu tog sin bok i famnen och blundade.
– Jag var på blibluteket. Jag läste, sa hon längtansfullt.
– Kor kan inte läsa böcker. Kor SKA inte läsa böcker! Kor ska vara hemma!! Krax!
Kråkan sjönk ihop på marken.
– Varför kan inte du göra lite vanliga saker, cykla och klättra i träd och sånt? sa han ynkligt.
– Det är så musigt med böcker Kråkan. Om man kan läsa, så kan man få veta nästan allting!"

Som vanligt har Sven Nordqvist gjort illustrationerna till Jujja Wieslanders text.
Finns boken att låna? Klicka här!

onsdag 23 november 2011

Augustpriset 2011

Här är vinnarna av årets Augustpris! Priset delades ut den 21 november i Stockholms konserthus i kategorierna: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok.
Böckerna kan du låna på biblioteket!


Årets svenska skönlitterära bok blev

"På Undantaget kommer ingen undan sin natur. Vare sig det rör sig om jorden eller genetiken. Det handlar om far och son, om arv och miljö, om fåglar och frihetslängtan. Korparna är en klassisk utvecklingsroman, stadigt rotad i den svenska litteraturtraditionen. Men framförallt är den en roman om naturen i betraktarens öga. Och genom den unge Klas klara blick får vi se den återfödas i all sin obönhörliga storslagenhet: dödlig och frodig, sällsam och magisk. Tomas Bannerhed plöjer helt nya fåror i ordbruket. Vi kan inte annat än förundras över denna rikedom: från rönnbärens färg till rördrommens flykt."



Årets svenska fackbok blev

"Ur en skatt av obesvarade brev utvinner författaren flera perspektiv på vår historia och vårt samhälle.
Den får läsaren att söka svaren på frågan om vad som är rätt och fel i en historia som berör."



Årets svenska barn- och ungdomsbok blev

"Med vass och avslöjande flickblick infiltreras Pojklandet. En idéroman som strävar efter att upplösa språkets, växandets och verklighetens gränser. Om kroppen som slagfält och manligheten som drog."


måndag 21 november 2011

Sankta Psyko - ny rysare av Johan Theorin

Med sin nya bok har Johan Theorin lämnat Öland för en mellanstor stad någonstans på västkusten.
Förskolläraren Jan Hauger söker en tjänst på Gläntan, en förskola som tillhör mentalsjukhuset Sankta Patricia, kallat Sankta Psyko bland folk. På förskolan går barnen till patienterna på sjukhuset. Föräldrarna får bara träffa barnen under övervakning av personal, bland annat Jan.
Jan är en duktig pedagog, men han har hemligheter. När han arbetade på en annan förskola försvann en liten pojke. I tonåren hamnade Jan på barnpsyk och träffade en tjej, Alice Rami. Vid ett tillfälle blev Alice inlåst i ett rum av en kvinnlig personal. Jan lovade Alice att hämnas på kvinnan. När Jan får veta att Alice är intagen på Sankta Patricias sjukhus söker han tjänsten. Han vill få kontakt med henne igen. Men är det verkligen Alice som är intagen där?
Johan Theorin har åter skrivit en bladvändare. Sankta Psyko är spännande. Man fångas redan på första sidan och spänningen byggs sedan upp. Beskrivningen av sjukhuset är ruggig. Man får en olustkänsla när Jan tar sig in på sjukhuset i sin jakt efter Alice, genom trånga underjordiska gångar som förbinder Gläntan med sjukhuset. Miljöer och personer är som vanligt väl beskrivna. Läs och rys!

Finns både som tryckt bok och ljudbok. Finns de inne? Klicka här!

fredag 18 november 2011

Macarons, cupcakes, och andra söta bakverk


Färgglada, roliga och sockersöta! Definitivt onyttiga, men ack så goda!
Cupcakes, muffins med dekor, har länge varit populära. Den senaste trenden är att göra macarons och cakepops. De franska bakverken macarons är mandelbiskvier som kan se ut som små pastellfärgade drömmar. Cakepops, försvenskat "kaka på pinne", är kakdeg trädd på klubbpinnar och dekorerad på fantasifullt sätt. Första gången jag såg dem var på Jädersbruks julmarknad förra året. De såg mycket läckra ut och jag kunde inte motstå att köpa en.
I Mia Öhrns bok Macarons, cupcakes, och andra söta bakverk får man mängder av recept på bakverken. Mia Öhrn är sockerbagare och beskriver på ett enkelt sätt hur man gör macarons, cakepops och cupcakes med mera. Boken är fylld av läckra bilder och recepten är inte svåra att följa.
Prova att baka någon av sorterna om du vill lyxa till det lite. Imponera på dina gäster med tjusigt dekorerade cupcakes eller eleganta macarons! Gör succé på barnkalaset med cakepops!

Finns boken att låna? Klicka här!

torsdag 17 november 2011

Sötebröd från Brunkebergs bageri!


Bagaren Helen Johanssons förra bok om surdegsbröd blev en storsäljare. Hennes nya bok, Sötebröd från Brunkebergs bageri, kommer säkert att bli lika populär. Boken är avsedd att vara en basbok i bakning. Den innehåller recept på söta bakverk, från bullar och croaissanter till småkakor och tårtbottnar.
När jag bläddrar och ser alla läckra bilder, blir jag omedelbart sugen på att börja baka toscabullar, mazariner och butterkakor!
När man bakar hemma är det svårt, för att inte säga omöjligt, att brödet lika luftigt och lätt som det blir på bagerierna. Helen Johansson lär ut en del knep för hur man lyckas med baket. De flesta recepten utgår från en grunddeg - vetedeg, wienerdeg, smördeg eller mördeg. Alla mått anges i gram, eftersom resultatet blir bättre om man väger ingredienserna istället för att mäta upp dem. Varje kapitel inleds med en pedagogisk genomgång av hur man bakar den deg det handlar om. Till anvisningarna finns fotografier.
En del av bokens bakverk är klassiker på Brunkebergs bageri. Helen Johansson utgår ofta från traditionella svenska recept som hon sedan ändrar på sitt sätt.

Finns boken att låna? Klicka här!

tisdag 15 november 2011

Allt du behöver veta om din iPad!

Har du köpt en iPad, men är osäker på hur den fungerar? Eller funderar du på att köpa en? Då kan den här boken vara något för dig!
iPad-boken tar upp hur du använder både iPad och iPad 2. Den börjar från grunden med hur man startar sin iPad för första gången och laddar batteriet. Författaren Peter Jensen går igenom hur man använder skärmarna, navigerar med fingrarna och hämtar appar. Det är tydliga instruktioner och bilder som visar hur man gör.
En iPad är ett mellanting mellan smartphone och bärbar dator, man kan använda den både som telefon och för att surfa på Internet. Dessutom kan man spela musik och spel, se på film och läsa e-böcker på den.
iPad-boken visar hur man skickar mail, tar bilder med kameran och mycket, mycket annat. Det är praktisk handbok som även den mer erfarne iPad-användaren kan ha nytta av!

Finns boken att låna? Klicka här!

måndag 7 november 2011

Rikitiktavi


Rikard Wolff är en våra mest folkkära artister. 1992 fick han sitt stora genombrottet med filmen Änglagård och har sedan dess gett ut flera album, förutom att arbeta som skådespelare.
I självbiografin Rikitikitavi berättar han om sin familj och samtidigt om framväxten av de svenska folkhemmet. 1955 gifte sig arbetartjejen Anna-Lisa med den judiske borgerligt födde Axel Wolff. Axel hade flera släktingar som dog i Auschwitz. Sorgen efter dem präglade äktenskapet, liksom Anna-Lisas skräck för att inte räcka till.
Rikitikitavi var mammans smeknamn på Rikard Wolff. Familjen bodde först i Gubbängen och flyttade sedan till Karlstad. Wolff skriver om uppväxten och om en smygande panik som började då och som präglat hans liv. Edit Piaf blir redan under barndomen en viktig person i hans liv som ger styrka och trygghet.
Sedan kommer livet på teaterskolan i Skara och så småningom åren på Teater Galeasen och Unga Klara. Boken sträcker sig från de omvälvande åren i åttiotalets Stockholm till livet idag. Rikard Wolff berättar om kärlek och faderslycka och om motgångar och aids. Det är en varm och ärlig bok, där Wolff visar att han också kan skriva litteratur.
En cd med tio nyinspelade sånger hör till boken.

Finns boken inne? Klicka här!

tisdag 1 november 2011

Våra 100 år med radio och TV

Arne Weise och Lasse Boberg är två veteraner som tillsammans har 100 års erfarenhet av att arbeta med radio och TV. Båda inledde sina karriärer på 50-talet och är fortfarande verksamma.
I boken Våra 100 år med radio och TV berättar de historier om oläsliga manuskript, trilskande bandspelare, rampfeber, klavertramp och geniala idéer.
Boken är indelad i olika decennier, från 1950-talet till och med 1990-talet. Läs om populära tv-program som 10 000-frågan, Hylands hörna och Allsång på Skansen.
Minns radioprogram som Smoke rings, Frukostklubben och Upp till 13, som samlade många lyssnare vid radopapparaterna.
Weise och Boberg berättar också minnen om sina kollegor, till exempel Lasse Holmqvist, Jacob Dahlin och Ingela Agardh.
Finns boken att låna? Klicka här!