måndag 31 oktober 2011

Tintin

Har du läst Tintin? Jag läste serierna som barn och tyckte att de var bland det mest spännande som fanns. Nu är den unge journalisten åter i hetluften. I förra veckan var det premiär på den nya datoranimerade filmen Tintins äventyr, regisserad av Steven Spielberg.
För mer än 80 år sedan publicerades den första Tintin-serien, Tintin i Sovjet. Serien skapades av belgaren Georges Remi, alias Hergé, och blev snabbt mycket populär.
Tintin är ju journalist, men man ser aldrig att han skriver något. Istället är han med om en rad äventyr tillsammans med sin hund Milou och sin vän kapten Haddock. Andra karaktärer som återkommer i albumen är den tankspridde professor Kalkyl, de klantiga detektiverna Dupont och Dupond och operadivan Bianca Castafiore. Tintin är rättrådig, intelligent och händig. Han agerar snabbt i svåra situationer och klarar lätt av att manövrera flygplan, båtar, motorcyklar och andra fordon. Han löser de mest kniviga gåtor och är aldrig rädd. Hergé hade varit scout och mycket av scoutrörelsens ideal präglar Tintin.
Serien är välgjord och innehåller också mycket humor. De tidigaste albumen har dock kritiserats för rasistiska och koloniala inslag, det gäller bland annat Tintin i Kongo.
Den första Tintin-serien publicerades i Sverige i slutet av 40-talet.

Finns böckerna att låna? Klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar