tisdag 11 oktober 2011

Börja forska kring ditt hus och din bygd

Vilka har ägt vårt hus tidigare?
Varför byggdes huset just här?
Hur länge har gården funnits i släkten?
Vad kan jag ta reda på om bygdens historia?

Varje hus har sin historia och många har säkert funderat kring vem som bott i huset före dem. Att forska kring sitt hus kan vara lika spännande som att forska kring sin släkt!
Om huset har funnits i släkten i generationer, kan man få fram uppgifter som kompletterar släktforskningen. Är man nyinflyttad på platsen kan man genom att kartlägga husens och bebyggelsens historia lära känna sin bostadsort.
Per Clemensson är fd 1:e arkivarie vid Landsarkivet i Göteborg. Han har tillsammans med Kjell Andersson skrivit flera böcker om släktforskning, som du hittar på biblioteket.
I Börja forska kring ditt hus och din bygd redogör Per Clemensson och Kjell Andersson för hur man kan leta fakta om villor, torp, gårdar och andra hus. Både landsbygdens och stadens fastigheter behandlas och exempel ges från olika delar av landet.
Boken ger dig utmärkt hjälp att komma igång att forska. I arkiv och databaser, samt på biblioteken, finns massor av uppgifter om hus och bebyggelse. Många källor, offentliga handlingar, kartor och myndigheter kan man söka efter på internet.

Finns boken inne? Klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar