måndag 24 oktober 2011

Himmelsdalen

Himmelsdalen låter som ett underbart ställe att vila upp sig på. Dalen bland alperna i Schweiz har hänförande natur, klar luft och lyxig hotellstandard. Det tror i alla fall Daniel när han kommer dit för att besöka sin tvillingbror Max som vistas på rehabiliteringskliniken. Men snart visar det sig att allt bara är ett spel för galleriet. Max lurar Daniel att ta hans plats några dagar medan han lämnar kliniken för att ordna fram pengar. Men Max kommer inte tillbaka och det går upp för Daniel att Himmelsdalen egentligen är en strängt bevakad klinik för psykopater. Har man en gång kommit dit, kommer man aldrig därifrån...
Marie Hermansons romaner har ofta ett inslag av något övernaturligt eller thrillerartat. I Värddjuret har huvudpersonen en larv inkapslad i låret. Mannen under trappan handlar om ett par som har en märklig liten hustomte boende i sitt hus.
I Himmelsdalen verkar allt normalt till en början, men sedan blir det mer och mer obehagligt och klaustrofobiskt. Dalen är ett ställe där begrepp som samvete, empati och kärlek inte längre har någon betydelse. Vad är egentligen syftet med kliniken? Läkarna verkar inte vara ute efter att få sina patienter friskförklarade.
Det är spännande och välskrivet, jag var länge osäker på om allt hände på riktigt eller endast inne i Daniels huvud. Hur långt vi får gå för att skydda samhället från ondska. Är vi beredda att skapa ett Himmelsdalen?

Finns boken att låna? Klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar