måndag 31 oktober 2011

Tintin

Har du läst Tintin? Jag läste serierna som barn och tyckte att de var bland det mest spännande som fanns. Nu är den unge journalisten åter i hetluften. I förra veckan var det premiär på den nya datoranimerade filmen Tintins äventyr, regisserad av Steven Spielberg.
För mer än 80 år sedan publicerades den första Tintin-serien, Tintin i Sovjet. Serien skapades av belgaren Georges Remi, alias Hergé, och blev snabbt mycket populär.
Tintin är ju journalist, men man ser aldrig att han skriver något. Istället är han med om en rad äventyr tillsammans med sin hund Milou och sin vän kapten Haddock. Andra karaktärer som återkommer i albumen är den tankspridde professor Kalkyl, de klantiga detektiverna Dupont och Dupond och operadivan Bianca Castafiore. Tintin är rättrådig, intelligent och händig. Han agerar snabbt i svåra situationer och klarar lätt av att manövrera flygplan, båtar, motorcyklar och andra fordon. Han löser de mest kniviga gåtor och är aldrig rädd. Hergé hade varit scout och mycket av scoutrörelsens ideal präglar Tintin.
Serien är välgjord och innehåller också mycket humor. De tidigaste albumen har dock kritiserats för rasistiska och koloniala inslag, det gäller bland annat Tintin i Kongo.
Den första Tintin-serien publicerades i Sverige i slutet av 40-talet.

Finns böckerna att låna? Klicka här!

tisdag 25 oktober 2011

Sofia Nordin, Utanmyr

Boken är tunn och kort, det tar en kvälls läsning sen är den slut men jag försökte läsa sakta sakta för att riktigt kunna ta åt mig allt av det vackra i pärla till bok. I mitten av boken ville jag helst slå igen den, bevara det idylliska och fridfulla Utanmyr precis som det var. Att kunna minnas Utanmyr innan allt rasade samman, att få lov att vara kvar i det vackra och fina. Men jag kan inte sluta läsa, mot slutet viskar jag tyst nej nej inte så. Detta är verkligen en bok som berör mig trots sitt ringa omfång, enda nackdelen är väl just dess omfång. Jag hade velat ha mer av Utanmyr och alla dess invånare, jag hade velat vara med Johanna, Susanna, Vidar och alla dom andra ännu längre. Det är Johanna som är berättaren i historien, en ung kvinna som inte riktigt vet vad hon ska göra med sitt liv. Hon möter Susanna som berättar om Utanmyr, en gård mitt ute i ingenstans i dom djupa norrländska skogarna. Johanna förförs av det vackra Susanna berättar om, och hon förförs av Susanna själv. Mötet med Utanmyr och dom fem invånarna blir en lätt chock för Johanna, hon som är van vid asfalt, betong, stadsljus och stadsljud får möta en helt ny värld där i dom mörka och magiska norrländska skogarna. Men något visar sig att inte stämma på Utanmyr, något har hänt och Johanna vill veta vad som hänt. Små sprickor börjar dyka upp och den idylliska tillvaron börjar försvinna. Nordin har ett enkelt men otroligt vackert språk, det flyter fram så fint och man bara njuter av läsningen. Dom sex stycken på Utanmyr är fulla av liv och man känner sig som en skugga som vandrar runt där i skogarna tillsammans med dom. Underbar läsning som definitivt kommer bli omläst!


Finns boken att låna? Klicka här!

måndag 24 oktober 2011

Himmelsdalen

Himmelsdalen låter som ett underbart ställe att vila upp sig på. Dalen bland alperna i Schweiz har hänförande natur, klar luft och lyxig hotellstandard. Det tror i alla fall Daniel när han kommer dit för att besöka sin tvillingbror Max som vistas på rehabiliteringskliniken. Men snart visar det sig att allt bara är ett spel för galleriet. Max lurar Daniel att ta hans plats några dagar medan han lämnar kliniken för att ordna fram pengar. Men Max kommer inte tillbaka och det går upp för Daniel att Himmelsdalen egentligen är en strängt bevakad klinik för psykopater. Har man en gång kommit dit, kommer man aldrig därifrån...
Marie Hermansons romaner har ofta ett inslag av något övernaturligt eller thrillerartat. I Värddjuret har huvudpersonen en larv inkapslad i låret. Mannen under trappan handlar om ett par som har en märklig liten hustomte boende i sitt hus.
I Himmelsdalen verkar allt normalt till en början, men sedan blir det mer och mer obehagligt och klaustrofobiskt. Dalen är ett ställe där begrepp som samvete, empati och kärlek inte längre har någon betydelse. Vad är egentligen syftet med kliniken? Läkarna verkar inte vara ute efter att få sina patienter friskförklarade.
Det är spännande och välskrivet, jag var länge osäker på om allt hände på riktigt eller endast inne i Daniels huvud. Hur långt vi får gå för att skydda samhället från ondska. Är vi beredda att skapa ett Himmelsdalen?

Finns boken att låna? Klicka här!

tisdag 18 oktober 2011

Nominerade till Augustpriset 2011

Nu är nomineringarna till Augustpriset 2011 klara. Det är den tjugotredje gången som priset delas ut till årets svenska skönlitterära bok, årets svenska fackbok samt årets svenska barn- och ungdomsbok.
Det är alltid spännande att få veta vilka de nominerade titlarna är. En del är förväntade, andra överraskningar.

Bland de nominerade fackböckerna finns den omtalade Och i Wienerwald står träden kvar av Elisabeth Åsbrink. Boken blev uppmärksammad på grund av uppgifterna om Ingvar Kamprads nazistiska förslutna.
Tomas Bannerheds roman Korparna fick tidigare i år Studieförbundet Vuxenskolans författarpris. Den handlar om Klas, som växer upp på en liten gård i Småland på 70-talet. Han förväntas ta över gården, vilket han inte vill. Han flyr ut i skogen, till fåglarna.
Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren är nominerade till bästa barn- och ungdomsbok för sin bok Cirkeln. Det är en tonårsbok med spänning, magi och kärlek.

Nominerade till årets svenska fackbok är:
  • Elisabeth Åsbrink, "Och i Wienerwald står träden kvar"
  • Johan Svedjedal:"Spektrum – den svenska drömmen"
  • Lennart Pehrson, "Ni har klockorna – vi har tiden. USA tio år efter..."
  • Lasse Berg, "Skymmningssång i Kalahari"
  • Christel Kvant, "Trädets tid"
  • Magnus Bärtås och Fredrik Ekman, "Alla monster måste dö! Gruppresa till Nordkorea",


Nominerade till årets svenska skönlitterära bok är:
  • Sören Bondeson: "En kubikmeter jord"
  • Tomas Bannerhed:"Korparna"
  • Eva-Marie Liffner, "Lacrimosa"
  • Caroline Fredriksson, "Flod"
  • Bengt Ohlsson, "Rekviem för John Cummings"
  • Amanda Svensson, "Välkommen till den här världen"

Nominerade till årets svenska barn- och ungdomsbok är:
  • Viveka Sjögren, "I den tysta minuten mellan"
  • Jessica Schiefauer,"Pojkarna"
  • Sara Lundberg, "Vita streck och Öjvind"
  • Lotta Olsson, "Konstiga djur"
  • Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren, "Cirkeln"
  • Maria Nilsson Thore, "Petras prick"

onsdag 12 oktober 2011

Black Swan - dans och passion

Black Swan är en psykologisk thriller om balettdansösen Nina. Det kan låta paradoxalt, balett är väl knappast otäckt. Men i Darren Aronofskys händer blir det nervkittlande och jag sitter fastnaglad för att få veta hur det ska sluta.
Ninas liv kretsar kring balett. Hon ska bli bäst i New York City Ballet Company. Inte minst kräver hennes mamma att Nina ska lyckas. Mamman håller Nina i strama tyglar och tillåter inte ett liv utanför baletten. När det blir dags att ersätta prima ballerinan Beth som huvudrollen i Svansjön står Nina på tur. Men hon får oväntad konkurrens i nykomlingen Lily som imponerar stort på regissören med sin sensualitet och passion. Nina saknar passion och livserfarenhet, menar regissören. Han pressar Nina allt hårdare och utmanar henne att leva. Nina börjar förlora greppet om verkligheten. Hennes liv blir en mardröm.
Natalie Portman är strålande i rollen som den sköra Nina, vars värld faller sönder. En del av scenerna påminner om Polanskis film Repulsion, som handlar om en ung kvinna som blir psykotisk. Man vet inte vad som sker i verkligheten och vad som är hallucinationer i Ninas huvud. Det är suggestivt och vackert, otäckt och gripande. Man känner Ninas smärta när hon plågar sin kropp för att uppnå perfektion. De många vackra dansscenerna är en njutning och jag imponeras av att Portman själv dansar i flera av scenerna.
Se Black Swan, en av årets bästa filmer.

DVD, 1 timme, 44 minuter. Från 15 år.
Finns filmen att låna? Klicka här!

tisdag 11 oktober 2011

Börja forska kring ditt hus och din bygd

Vilka har ägt vårt hus tidigare?
Varför byggdes huset just här?
Hur länge har gården funnits i släkten?
Vad kan jag ta reda på om bygdens historia?

Varje hus har sin historia och många har säkert funderat kring vem som bott i huset före dem. Att forska kring sitt hus kan vara lika spännande som att forska kring sin släkt!
Om huset har funnits i släkten i generationer, kan man få fram uppgifter som kompletterar släktforskningen. Är man nyinflyttad på platsen kan man genom att kartlägga husens och bebyggelsens historia lära känna sin bostadsort.
Per Clemensson är fd 1:e arkivarie vid Landsarkivet i Göteborg. Han har tillsammans med Kjell Andersson skrivit flera böcker om släktforskning, som du hittar på biblioteket.
I Börja forska kring ditt hus och din bygd redogör Per Clemensson och Kjell Andersson för hur man kan leta fakta om villor, torp, gårdar och andra hus. Både landsbygdens och stadens fastigheter behandlas och exempel ges från olika delar av landet.
Boken ger dig utmärkt hjälp att komma igång att forska. I arkiv och databaser, samt på biblioteken, finns massor av uppgifter om hus och bebyggelse. Många källor, offentliga handlingar, kartor och myndigheter kan man söka efter på internet.

Finns boken inne? Klicka här!

lördag 8 oktober 2011

Rot & Rut

Funderar du på hur ROT-avdragen fungerar och vilka arbeten som ger rätt till ROT-avdrag?
Hur gör man när man vill dra nytta av RUT-avdraget?
Rot & Rut är en praktisk handbok om hur reglerna om skattereduktion för så kallade HUS-tjänster (ROT-arbeten och hushållstjänster) fungerar.
Frågor som tas upp är till exempel:
Vilka hushållstjänster (RUT) omfattas av reglerna?
Villkor för skattereduktion för ROT arbeten.
Att anlita en privatperson.
Kontroll av F-skattsedel.

Låna boken om du har funderingar kring hur du kan använda dig av Rot eller Rut.
Finns boken inne? Klicka här!

fredag 7 oktober 2011

Klä om dina möbler!

Bra möbler behöver inte vara nya. En gammal fåtölj kan få nytt liv om man byter tyg och stoppning. Slutresultatet blir ofta mycket personligare än en fåtölj inköpt på någon stor möbelkedja. Att byta tyg på en vanlig enkel stolsits har jag klarat av, men hur gör man när man klär om en större och finare möbel?
I boken Stoppa, klä om och renovera möbeln får man lära sig hur hantverket går till. I första delen av boken visar Lise-Lotte Boström möbeltapetsering. Hon är möbeltapetserare och driver en tapetserarverkstad. Först kommer en kort genomgång av olika verktyg och material som används samt hur man beräknar tygåtgång. Sedan följer huvudavsnittet möbeltapetsering i praktiken. I ord och bild visas de olika momenten. Olika möbeltyper tas upp, som soffor, emmafåtöljer och stolar.
Den andra delen av boken tar upp hur man reparerar möbler och vad man då bör känna till. Det kan vara stolar som blivit rangliga på grund av att limningar släppt mellan ben och sarger. Möbelsnickaren och träbildhuggaren Uno Nilsson är författare till den delen.

Finns boken inne? Klicka här!

Nya vävar - klassiska mönster i ny form

Är du intresserad av att väva?
Nu har vi fått en ny bok med klassiska mönster i nya former. Bokens titel är Nya vävar och den är ett samarbete mellan textilformgivaren Birgitta Bengtsson Björk och Tina Ignell, chefredaktör för tidskriften Vävmagasinet.
De har tillsammans tagit fram mönster på kuddar, mattor, handdukar och metervara, från enklaste tuskaft till mer avancerad dräll. Tanken med boken är att det ska vara samma upplägg som en vävutbildning, där man steg för steg lär sig de olika teknikerna.
I 10 kapitel presenteras teknikerna tuskaft, kypert, stramalj, droppdräll, munkabälte, hålkrus, rosengång, daldräll, jämtlandsdräll, våffelväv, sålldräll, halvdräll och äkta drällar.
Samma mönster kan varieras i olika kvaliteter. Mönstren är moderna och inte minst ger de vackra fotografierna inspiration för dig som vill väva.

Finns boken inne? Klicka här!

torsdag 6 oktober 2011

Tomas Tranströmer årets Nobelpristagare i litteratur!

Så kom tillkännagivandet som så många väntat på: Tomas Tranströmer har tilldelats Nobelpriset i litteratur!
Länge har det spekulerats om när han skulle få priset, han har varit nominerad varje år sedan 1993, men år efter år har gått och ingenting har hänt. Nu är Tomas Tranströmer den åttonde svenske litteraturpristagaren genom tiderna.
Tomas Tranströmer föddes den 15 april 1931 och har alltså fyllt 80 år. Han är poet, översättare och psykolog. Tranströmers debutsamling kom 1954 och hette 17 dikter. Andra kända diktsamlingar är Hemligheter på vägen från 1958, Den halvfärdiga himlen från 1962, Klanger och spår från 1966 och Sorgegondolen från 1996. Hans lyrik finns översatt till ett 60-tal språk och han är läst över hela världen. 1990 drabbades han av en stroke och är delvis förlamad.
På biblioteket hittar du givetvis Tranströmers diktsamlingar!
De finns som både vanliga böcker och ljudböcker.

Läs dikten
Storm av Tomas Tranströmer

Plötsligt möter vandraren här den gamla
jätteeken, lik en förstenad älg med
milsvid krona framför septemberhavets
svartgröna fästning.

Nordlig storm. Det är i den tid när rönnbärs-
klasar mognar. Vaken i mörkret hör man
stjärnbilderna stampa i sina spiltor
högt över trädet.

onsdag 5 oktober 2011

Nobelpriset i litteratur 2011

I morgon är det dags! Klockan 13 tillkännager Peter Englund vem som får årets Nobelpriset i litteratur. Som vanligt är det mycket spekulationer om vem som står i tur. De stora vadslagningsfirmorna har odds-listor där japanen Haruki Murakami och den syriske psudonymen Adonis ligger i topp. Svenske poeten Tomas Tranströmer ligger också bra till, liksom något otippat Bob Dylan.
Som kuriosa kan nämnas att det finns fler svenska namn bland högoddsarna hos vadslagningsfirman Unibet – Alex Schulman som ger 80 gånger pengarna, Leif GW Persson som ger 85 gånger pengarna, Jens Lapidus som ger 175 gånger pengarna och Liza Marklund som ger 375 gånger pengarna. Den som vågar och vill kan satsa en slant!

tisdag 4 oktober 2011

Fragment - Marilyn Monroes egna ord

Vem var Marilyn Monroe? Flera har försökt ge svaret i biografier om skådespelerskan och sexsymbolen. Joyce Carol Oates skrev romanen Blonde om Marilyn alias Norma Jean, som gav en bild av en sårbar och olycklig kvinna. Det är en gripande, men trots allt uppdiktad berättelse.
Nu kan man läsa Marilyn Monroes egna ord för första gången i Fragment, en hittills okänd samling texter från 1943 till 1962, i form av minnesanteckningar, självbetraktelser, brev och även dikter. Det är tidigare opublicerade texter som ger en unik inblick i Monroes känsloliv och tankar, tillsammans med ett antal sällan sedda bilder.
Fragment är alltså inte en vanlig självbiografi, utan boken består av kopior av olika texter skrivna för hand. Till exempel privata anteckningar, kom-ihåg-listor och svar på intervjufrågor. Här möter man människan bakom myten.

Finns boken att låna? Klicka här!