fredag 16 september 2011

True Grit - en äkta västern

Bröderna Joel och Ethan Cohen lyckats nästan alltid göra intressanta och bra filmer, vare sig de gör komedi, drama eller thriller. De skapar de flesta av sina filmer tillsammans, hittills har det blivit 15 stycken.
Deras nya film True Grit blåser nytt liv i västerngenren. Den bygger på romanen Mod i barm från 1968 av Charles Portis. Romanen har tidigare legat till grund för filmen De sammanbitna med John Wayne i huvudrollen.
Fjortonåriga Mattie Ross har förlorat sin far. Ynkryggen Tom Chaney sköt honom och Mattie är fast besluten att se till att rättvisa skipas. Hon tar hjälp av en skjutglad, försupen U.S. Marshal, Rooster Cogburn, och de ger sig iväg för att få tag på Chaney. De måste förfölja brottslingen in på Indianernas territorium och dessutom hitta honom fort, innan en Texas Ranger vid namn LaBoeuf fångar honom först och för honom till Texas för att stå till svars för mordet på en annan man.
True Grit är klassisk västern med hårdkokta repliker, kärva män, spänning och humor och inte minst otroligt vackra landskapsscener. Men det är den unga Mattie som styr och bestämmer över de båda äldre männen, viket ger berättelsen en modern touch.
Stäng inte av filmen när eftertexterna börjar rulla, då missar du när Iris DeMent sjunger psalmen "Leaning on Everlasting Arms", som knyter ihop historien.
Om du tror att du inte tycker om västernfilmer, se True Grit och du kommer att ändra uppfattning!

DVD, 1 timme, 46 minuter. Tillåten från 15 år.

Finns filmen inne? Klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar