torsdag 15 september 2011

Outsider - uppföljaren till Underdog.


2001 kom Torbjörn Flygts roman Underdog som belönades med Augustpriset. Den handlar om Johan som växer upp i Malmö med sin ensamstående mamma Bodil och storasyster Monica. Berättelsen utspelas under 70-talet och vi som var barn då kan känna igen oss i skildringen av flourtanterna och skolans värld.
Johan är bokens berättare och som vuxen ser han tillbaka på sitt liv. Perspektivet är arbetarklassens. Familjen bor i ett höghusområde som byggts under miljonprogrammen. Mamma Bodil arbetar på strumpfabriken och Johan bestämmer sig för att han inte vill slita ut sig så som hans mamma gjort. Han vill ta sig upp ur fattigdomen och börjar i slutet av boken att läsa juridik. Underdog är en varm och humoristisk roman, som jag tyckte mycket om.
Nu har Torbjörn Flygt gett ut uppföljaren Outsider. Den utspelar sig i slutet av åttio- och början av nittiotalet. Även här är Johan berättaren och ser tillbaka på sitt liv som tjugoåring. Johan pluggar juridik i Lund och är ihop med Helena. Hon vill bilda familj, men Johan är inte redo. Han lever sitt liv med studier och pubbesök med kompisar.
Det är nya tider i Sverige och det är inne att vara rik. Palme mördas och Ny demokrati kommer in i riksdagen. Hur gick det med de gamla idealen? Den äldre Johan har gjort en klassresa och känner sig inte hemma vare sig i arbetarklassen eller bland akademikerna.

Finns Underdog inne? Klicka här!
Finns Outsider inne? Klicka här?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar