torsdag 22 september 2011

Karin Alfredsson - deckare med engagemang


Karin Alfredsson är journalist och har arbetat som reporter i Afrika. 2006 debuterade hon med deckaren 80° från Varmvattnet. För den fick hon årets pris som bästa debutant av Svenska Deckarakademin.
Karin Alfredsson skriver i sina deckare om kvinnors situation i världen, i länder som Zambia, Vietnam och Polen. Det handlar om sexualitet, kvinnoförtryck och död i miljöer som sällan beskrivs i svensk spänningslitteratur.

80° från Varmvattnet är den första boken i serien om den svenska läkaren och biståndsarbetaren Ellen Elg. Hon åker till Zambia med ett hemligt uppdrag. Ellen ingår i ett nätverk som vill hjälpa fattiga flickor och kvinnor mot oönskade graviditeter och aids. Men Ellen slåss mot starka krafter. I Zambia härskar den uråldriga tron på häxor och onda andar och den vita människans läkekonst ses som något högst suspekt. Männen använder sex och graviditeter som ett maktmedel över kvinnorna. Men det är inte bara i Afrika som man vill stoppa aborter och användningen av preventivmedel. Paralleller dras till Sverige och övriga västvärlden. I boken berättas om en ung, amerikansk kvinnas väg från övergrepp och oönskad graviditet till en anti-abort-rörelse, som utnyttjar henne för sina syften.
Det är både spännande och engagerande, och som läsare får man lära sig en hel del om läget i Zambia, religiösa fundamentalister och anti-abort-rörelser.

De följande böckerna om Ellen Elg är:
Kvinnorna på 10:e våningen
Klockan 21:37
Den sjätte gudinnan
Pojken i hiss 54

"Karin Alfredsson öppnar våra ögon för de orättvisor som drabbar kvinnor i tredje världen. Hon gör det bra! Man blir gripen, förbannad och engagerad."Damernas Värld

Finns boken inne? Klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar