tisdag 31 maj 2011

Mysig fransk feelgood-film!

"Mina eftermiddagar med Margueritte" är en ny fransk film som vi precis fått till biblioteket. Det är en fin och lågmäld film som det är en njutning att titta på. Både för de utsökta skådespelarinsatserna, och för den mysiga franska miljön.
Gérard Depardieu spelar den storväxte medelålders lunsen Germain.
Han har aldrig lärt sig läsa ordentligt, och alltid känt sig dum och utanför på grund av det. Ända sedan barndomen har folk betraktat honom som lite obegåvad. Ofta blir han hånad och kallad korkad, även av sina vänner i den lilla byn där han bor.
En dag när han sitter i parken och äter sin lunch, möter han den 95-åriga damen Margueritte. Hon är liten och späd, och intellektuell.
För första gången får Germain en vän som behandlar honom på ett respektfullt sätt, och som en jämlike.
Margueritte börjar läsa de franska klassikerna högt för honom, och en helt ny värld öppnas för Germain... Ni kanske förstår att jag som bibliotekarie tycker om det temat; att böcker och litteratur verkligen kan förändra och förbättra människors liv.
Den kände filmkritikern Ronny Svensson ger också filmen gott betyg på sin filmblogg, 4 solar av 5. Han skriver bland annat att det är "en härlig dramakomedi som berättar mycket i det lilla formatet". "Storyn böljar mellan det godmodigt trevliga och vasst dramatiska, vilket ger en fin dynamik."
Filmen är 1 timme och 20 minuter lång.
Vill ni se filmen? Titta här om den finns att låna.

söndag 29 maj 2011

Du ska göra som Svensson gör!

Om du verkligen vill veta hur en typisk svensk tänker och handlar, läs då Vem är Svensson? av SVT- journalisten Colette van Luik. Hon har försökt ta reda på om "Svensson" finns i Sverige i dag och vad det i sådana fall innebär. I boken intervjuar hon fyra genomsnittsfamiljer från olika delar av landet om allt från hem och fritid till relationer och värderingar. Colette van Luik har också pratat med experter och forskare som ger sin syn på saken.
Resultatet har blivit en rolig och tänkvärd bok om svenskar och svenskars vanor och värderingar. Här finns massor av statistik och topplistor. Dessutom hör ett soundtrack till boken, som du kan lyssna på via Spotify!
Bokens underrubrik är "Allt du vill veta om din granne". Man får veta att Svensson är gift, har två barn och bor i villa eller radhus i tätort. Att medelsvensson har villa, volvo och vovve är alltså ingen myt! Fyra miljoner svenskar ser melodifestivalen varje år, varje svensk äter i snitt 17 kilo sötsaker/år. 91% av svenskarna anser sig vara mycket eller ganska lyckliga. Det man oroar sig mest för är miljöförstöring.
Sist i boken finns ett Svensson-test. Ta en gång för alla reda på hur mycket Svensson DU är!

Finns boken inne? Klicka här!

torsdag 26 maj 2011

"Fyra år till" - intelligent och rolig svensk filmkomedi!

"Fyra år till" är inte en film som förändrar ditt liv! Det är inte ens en film som får dig att VILJA förändra ditt liv, och bli en bättre människa.
Däremot är det en sällsynt underhållande film, och det är inte fy skam!
Här finns tempo, smarta roliga repliker, timing och bra skådespelarinsatser.
Man har inte tråkigt en sekund under tiden filmen pågår, en och en halv timme.
"Fyra år till" handlar om folkpartiledaren David, som spelas av Björn Kjellman på ett förtjänstfullt sätt.
Alla opinionsundersökningar inför valet visar på att de borgerliga partierna leder stort. David börjar förbereda sig på att bli statsminister.
Då händer det som inte får hända... KD klarar inte fyraprocentspärren och åker ur riksdagen. Socialdemokraterna kan då behålla sin riksdagsmajoritet i fyra år till.
Vad ska David göra nu? Han drabbas av en medelålderskris och tappar lusten att jobba politiskt. När han blir kär blir livet plötsligt roligt igen.
Det är dock inte sin fru han blivit kär i, utan en man! En man som också är politiker, och dessutom socialdemokrat! Kan det bli värre? Kärlek över blockgränsen bjuder på många underhållande förvecklingar, som ni säkert kan förstå!
Ett extra plus får filmen för den underbara filmmusiken. Det nya kärleksparet har gruppen Ratata som gemensamma favoriter, och all musik i filmen är gjord av Mauro Scocco.

Titta här om filmen finns att låna på biblioteket.

tisdag 24 maj 2011

Samlade svenska kulter. Skräck!

Det här är en bok för dig som tycker om att rysa när du läser!
Samlade svenska kulter är en samling skräckhistorier. Det handlar om andra världar, parallella universum. I dessa världar gäller andra regler, andra härskare och andra gudar.
Vi får läsa om det som döljer sig strax under vardagens grå och trygga yta: uråldriga varelser som alltid har levat mitt ibland oss - och samtidigt i det fördolda; mäktiga förhistoriska sällskap och som kanske har mer makt än vad som egentligen är riktigt hälsosamt. Samtidigt som novellerna berättar om det övernaturliga mitt ibland oss, möter man ett antal nära skildrade livsöden.
Anders Fager debuterade 2009 med novellsamlingen Svenska kulter. Den utgör den första tredjedelen i Samlade svenska kulter, som är en tjock bok på över 500 sidor. Novellerna kan läsas fristående, men hänger ihop som pusselbitar.

Finns boken inne? Klicka här!

fredag 20 maj 2011

Olle Boll


Bilderboken Olle Boll liknar inte något annan bok jag har läst för min son. Den är en absurd berättelse om en liten pojke som bokstavligen tappar huvudet men som inte låter sig nedslås av det.
En morgon när Olle Boll vaknar och stiger upp ur sängen ligger hans huvud kvar på kudden. Olle stoppar ner det i ryggsäcken innan han går till skolan. Plötsligt blir hans tråkiga liv mycket roligare. Det blir läskigt också. Och roligt igen. Det hela slutar med att Olle knyter fast sitt huvud med pappas slips. Fast då tappar pappa huvudet....
Boken passar från fyraårsåldern och uppåt. Det är fullt av detaljer på sidorna som man måste titta på och humorn riktar sig lika mycket till vuxna som till barn. Det handlar om hur det kan kännas när man förlorar kontrollen. Våra invanda tankar ställs bokstavligen på huvudet när Olle Boll tappar huvudet!
Olle Boll är skriven av pseudonymen Klara Sandberg och tecknaren Ulf Frödin.

Finns boken inne? Klicka här!

onsdag 18 maj 2011

Upptäcktsresan!

Nu har vi fått årets upplaga av kulturmagasinet Upptäcktsresan till biblioteket!
Upptäcktsresan utkommer i maj varje år. Det är en användbar och rolig katalog över kulturnöjen från söder till norr. Jag brukar bläddra i den för att få idéer till sommarutflykter. På 112 sidor presenteras kultursevärdheter och aktuella utställningar samt praktisk information om över 300 besöksmål i Sverige.

Du får hundratals tips på utställningar, sevärdheter och besöksmål runt om i landet. I faktadelen ges en översikt över alla utställningar som visas på museerna ett år framöver. Du får också tips på annorlunda och trevliga boenden och restauranger.
Upptäcktsresan delas ut gratis på museer, bibliotek och turistbyråer.

Välkommen in och hämta ditt exemplar!

tisdag 17 maj 2011

Det du inte såg

Höjdhopparen Patrik Sjöberg är en av Sveriges mest kända och framgångsrika idrottsmän genom tiderna. 1987 hoppade Patrik Sjöberg 2,42 på DN-galan i Stockholm. Detta gjorde honom till innehavare av världsrekordet i höjdhopp. Han har vunnit ett VM-guld, tre OS-medaljer och innehar fortfarande det svenska rekordet i höjdhopp.
Nu har vi fått Patrik Sjöbergs omtalade självbiografi, Det du inte såg, till biblioteket. Ingen har väl kunnat undgå att läsa i media om hur Sjöberg, och andra unga idrottare, blev sexuellt utnyttjade av höjdhoppstränaren Viljo Nousiainen. I boken berättar Patrik Sjöberg om övergreppen och om livet på träning och tävling och vad som skett därefter.
Patrik Sjöberg är frispråkig och kontroversiell. I media har han ofta framträtt som en överlägsen idrottsman, kaxig och bufflig. Han har tränat hårt, men även festat hårt. Här berättar han öppenhjärtligt om skandaler och kontroverser. En och annan kollega får sig en känga i boken, liksom pamparna i friidrottsförbundet.

Det du inte såg har Sjöberg skrivit tillsammans med Markus Lutteman, journalist och författare, uppväxt i Arboga. Markus Lutteman har tidigare skrivit biografin El Choco om Jonas Andersson, som satt i fängelse i Bolivia för knarksmuggling, och romanen Utsatt som handlar om adopterade Ester Janssons liv.
Finns boken inne? Klicka här!

torsdag 12 maj 2011

100 ting ur samlingarna

Sjöhistoriska museet i Stockholm är en skattkammare för den som är intresserad av nautisk historia. Museet har en stor samling med föremål, som man nu presenterar delar av i sin årsbok.
I årsboken för 2010-2011, 100 ting ur samlingarna, har museet valt ut 100 favoriter som man berättar mer om. Det handlar om föremål, fotografier och ritningar som på något sätt är representativa för museet. Det är fartygsmodeller, sjömännens reseminnen, förlagor till tatueringar med mera. Till varje bild finns en kort text som förklarar och berättar.
En del av föremålen visas upp i museets utställningar, men mycket ligger dolt i arkiven och syns aldrig när man kommer som vanlig besökare. Ta chansen - lär dig mer om museets synliga och osynliga skatter!
Gör sedan gärna ett besök på museet!

Finns boken inne? Klicka här!

tisdag 10 maj 2011

Miss Kicki - starkt mor och son-drama

Den svenska filmen Miss Kicki är en liten pärla med titelrollen specialskriven för Pernilla August.
Kicki är en ensam, medelålders kvinna som dricker lite för mycket och längtar bort från sitt trista liv. Hon har återvänt till Sverige efter flera år i USA och har dålig kontakt med sin tonårsson Viktor, som uppfostrats av mormor. Mor och son ska nu resa till Taiwan på semester för att återknyta kontakten. Men Kickis syfte med resan är inte i första hand att vara med sonen, utan att träffa sin internetromans mr Chang. De bor på ett litet billigt hotell i Taipei och utforskar staden var för sig. Kicki söker upp mr Chang och Viktor blir kompis med Didi, en småkriminell kille som också har det trassligt. Ingenting blir som de tänkt sig. Men trots alla svek och lögner blir resan en vändpunkt i Kickis och Viktors förhållande.

Miss Kicki är en ovanlig film, inte bara till ämnet utan också när det gäller valet av miljö. Det är inte ofta jag ser filmer som utspelas på Taiwan. Filmen har en melankolisk känsla, som förstärks av fotot och musiken. Pernilla August gör ett starkt porträtt av den misslyckade mamman som främst tänker på sig själv och inte vet hur hon ska nå sin son. Mammor ska inte vara så här. Man känner med Viktor som är vilsen och besviken på Kicki. Att filmens slut inte är nattsvart ger ändå hopp om framtiden.
DVD, 1 timme, 28 minuter. Tillåten från 7 år.

Finns filmen inne? Klicka här!

fredag 6 maj 2011

Svensk flyghistorisk tidskrift


Svensk flyghistorisk tidskrift är en ny tidskrift på biblioteket från och med 2011. I den kan du läsa om företrädesvis svensk flyghistoria. Tidskriften utkommer med sex nummer per år och är medlemsorgan för Svensk Flyghistorisk Förening.
Det senaste numret ligger på tidskriftshyllan. Äldre nummer kan du låna hem.

Finns tidskriften inne? Klicka här!

söndag 1 maj 2011

Filmer om hämnd


Hämnden och Red Road är två filmer med ett gemensamt danskt ursprung. Båda handlar om hämnd och vad som kan driva människor till att gå över gränsen.

Hämnden är ett drama om valet mellan att slåss eller vända andra kinden till. Filmen är regisserad av Susanne Bier, en av mina favoritregissörer, och vann en oscar som bästa utländska film i mars. I huvudrollerna ses Mikael Persbrandt och Trine Dyrholm.
Läkaren Anton pendlar mellan ett flyktingläger i Afrika och sitt hem i en liten sömnig stad i Danmark. Han är pacifist och ser det som sin plikt att rädda liv. Men mötet med ren ondska ställer honom inför ett svårt dilemma. Hemma i Danmark har Anton svikit sin hustru Marianne och de ligger i skilsmässa. Deras äldste son, 12-årige son Elias, mobbas i skolan. Han blir kompis med Christian, en ny kille i klassen. Christian bär på en oförlöst sorg och aggressivitet. Deras vänskap sätter i gång en rad våldsamma händelser...
Hämnden är ett välspelat drama om vänskap, moral och mod som ställer många och svåra frågor. Mikael Persbrandt gör en av sina bästa rollprestationer någonsin. Borta är machostilen och han känns helt trovärdig som den kämpande läkaren. Barnskådespelarna är också fantastiska, deras sorg och smärta syns i ögon och kroppspråk. Det här är en film som inte lämnar någon oberörd. Se den!
DVD, 1 timme, 53 minuter. Från 15 år.
Finns filmen inne? Klicka här!

Red Road ingår i ett projekt, The Advance Party, som Lars von Trier tagit initiativet till. Det går ut på att tre debuterande regissörer gör varsin film som alla utgår ifrån samma karaktärer skapade av Lone Scherfig and Anders Thomas Jensen.
Red Road är ett skakande drama om hämnd och besatthet. Filmen utspelar sig i ett grått och trist Glasgow. Jackie arbetar vid monitorerna på ett bevakningsbolag där hon iakttar det som försiggår på gatorna i hennes övervakningsområde. En dag får hon syn på en man på skärmen. En man hon trodde hon aldrig skulle behöva se igen. Men nu är han där och hon blir som besatt. Hon känner att hon inte har något val. Hon måste konfrontera honom.
Man ser Jackies ansikte i mörkret vid monitorn och hur det förändras när hon upptäcker mannen. Man förstår snart att något hemskt har hänt, men det dröjer innan man får veta vad det är som driver Jackie. Handlingen berättas i ett lågt tempo och sakta byggs upp en tätnande stämning upp. Jag tyckte mycket om den här filmen och blev lika berörd av den som av Hämnden.
Red Road är regisserad av Andrea Arnold, som sedan gjorde Fish tank. Det är en stark debut, som visar att Arnold är en regissör att räkna med.
DVD, 1 timme, 53 minuter. Från 15 år.
Finns filmen inne? Klicka här!