tisdag 15 mars 2011

Jussi Adler-Olsen - ny spännande dansk deckarförfattare

Har du hört talas om Jussi Adler-Olsen?
Han är en dansk deckarförfattare som gjort stor succé med sin serie om kriminalinspektör Carl Mörck och avdelning Q. Av någon anledning hade förlaget Bra Böcker tänkt börja med att ge ut den tredje delen, Flaskpost från P, på svenska. Den har belönats med Harald Mogensen Prize 2010 (Årets bästa danska kriminalroman) och Glasnyckeln 2010 (Årets bästa skandinaviska kriminalroman). Men nu har vi fått veta att förlaget ändrat sig och ska ge ut böckerna i kronologisk ordning. I april kommer den första boken i serien ut, Kvinnan i rummet och i maj kommer nummer två, Fasanjägarna. Bok nummer tre, Flaskpost från P, får vi istället vänta på tills i höst.

I Kvinnan i rummet får läsarna möta Carl Mörck för första gången. Han är tillbaka på jobbet efter en traumatisk händelse där han och två kolleger blivit nedskjutna på en brottsplats. Carl är fysiskt oskadd, men plågas av djupa skuld­känslor. Motvilligt går han med på att starta Avdelning Q, en coldcase-avdelning som ska jobba med utredningar som kört fast.
Det första fallet handlar om ett försvinnande som skedde 2002. Den unga, lovande politikern Merete Lynggaard försvann en dag spårlöst på väg hem från sin arbetsplats på folketinget och polisen lyckades trots ett massivt pådrag inte ta reda på vad som hänt henne. Carl Mörcks buttra envishet leder snart till ett genombrott och tillsammans med sin nye assistent, Assad, går det upp för honom att de utreder ett brott som är allt annat än kallt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar