onsdag 26 januari 2011



"Det blödande hjärtat" av Andrew Taylor fick förra året Martin Beck priset.
Det är ett pris som Svenska deckarakademin som delar ut för årets bästa översatta kriminalroman.
Boken är en härlig spänningsroman som fängslar redan från första stund! Den utspelar sig i historisk miljö, London under 1930-talet. Miljöskildringarna är mycket skickligt gjorda.
Vi förflyttas verkligen dit....Vi ser smutsen i Londons mer förfallna kvarter och känner de ibland lite obehagliga dofterna. Boken ger också en fantastisk tidsbild av t ex fascismens snabba framväxt under den här tiden.
Året är 1934 när den förmögna lady Lydia Langstone tvingas fly från sin våldsamme make.
Hon har bara sin far att vända sig till. Sin far som hon knappt känner... Han bor på ett nedgånget lägenhetshotell på Bleeding Heart Square, som ligger i ett av Londons mindre ansedda kvarter. Pappan låter henne flytta in och dela hans ynkliga lägenhet. Det blir ingen lätt omställning för Lydia som är van vid helt andra förhållanden. Nu skall hon dessutom bygga sin egen tillvaro som oberoende arbetande kvinna. Att finna ett jobb i dessa depressionstider är inte helt lätt för en ung kvinna utan utbildning och erfarenheter.
Bleeding Heart Square är också fullt av mörka gåtor. Den tidigare ägarinnan, miss Penhaw, är spårlöst försvunnen sedan fyra år tillbaka. Det visar sig snart att de boende i huset kan ha haft något att göra med hennes försvinnande. En av dem får ibland mystiska paket skickade till sig. Paket som visar sig innehålla ruttnade djurhjärtan...
Lydia får höra talas om en legend som berättar att djävulen en gång dansade på Bleeding Heart Square. Nu verkar det som att mörka krafter åter tagit över huset...
Detta är en mycket läsvärd historia som är lagom läskig, utan alltför morbida detaljer. Spänningen hålls hela tiden vid liv, ända fram till det mycket oväntade och oförutsägbara slutet.
Kolla här om boken finns att låna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar