lördag 29 januari 2011

Årstafruns dolda dagböcker

I går var jag på författardagar i Stockholm. En av de böcker som presenterades var Årstafruns dolda dagböcker. Författaren Kristina Ekero Eriksson berättade om sin biografi över adelsdamen Märta Helena Reenstierna och väckte genast mitt intresse för denna fascinerande kvinna.
Dagböckerna omfattar ca 5000 renskrivna A4-sidor, som finns bevarade i Nordiska museets arkiv. För första gången används nu hela hennes kvarlämnade dagbok som underlag för en biografi. 1946-1953 publicerade ett urval, Årstadagboken, där man hade sållat bort sådant som bedömdes som olämpligt. Lars Widding inspirerades av den till att skriva Årstasviten på 60-talet.

Varje dag i 47 år skrev Märta Helena Reenstierna dagbok om stort och smått. Hon föddes 1753 och var gift med den 20 år äldre ryttmästaren Christian Henrik von Schnell. De bodde på Årsta gård, strax utanför Stockholm. Hennes liv var dramatiskt, Märta Helena födde åtta barn, men endast sonen Hans Abraham uppnådde vuxen ålder. Han var hennes allt, dog dock ung, skuldsatt och alkoholiserad. 1841 avled Märta Helena. Då hade hon varit änka i 28 år.
I boken får vi en inblick i hennes personliga liv. Märta Helena hade en knivskarp iakttagelseförmåga och skriver ofta varmt och humoristiskt, även om sorgliga saker. Hon var en charmerande dam som älskade fester och utflykter och höll sig välinformerad om politik och världshändelser. Till exempel var hon förtjust i Napoleon och firade hans segrar. Hon var vän med Bellman och familjen hade ett stort umgänge. Till hennes sysslor hörde att ha uppsyn över gårdens pigor - en inte alldeles lätt uppgift. Hennes pigor är uppstudsiga, liderliga, super och dansar på "horbaler" - det arbetsskygga "drängpacket" är inte bättre.
Trots all sorg som drabbade henne hade Märta Helena en stor livsglädje, som kommer till uttryck i dagböckerna.

Finns boken inne? Klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar