lördag 10 juli 2010

Tips på sommarläsning!

I lördagens Dagens Nyheter tipsar Maria Schottenius om två härliga och underhållande romaner att läsa i sommar:

Marina Lewycka har skrivit boken En kort berättelse om traktorer på ukrainska.
Texten börjar så här: "Två år efter att min mamma hade dött blev min pappa kär i en tjusig blond ukrainsk frånskild kvinna. Han var åttiofyra och hon var trettiosex.”
Sen gäller det för systrarna att sinsemellan sluta fred för att försöka stoppa giftermålet som hotar. Inga djupsinnigheter, men absolut underhållande.


Alaa al-Aswany är en egyptisk författare, som skrivit romanen Chicago. "I boken får vi sängkammarkontakt med ett antal egyptier som kämpar för en tillvaro i USA och som på distans måste förhålla sig till den Mubarakregim som håller på att köra Egypten i botten. Det finns inte en död minut i dessa uppskruvade berättelser som är sönderklippta och hopsatta i ett större mönster. Livligt och smaskigt."



Till sist en tips på bok av Karin Johannisson, Melankoliska rum.
"Från komedi till melankoli är vägen inte så lång. Det är svårt att vara helt allvarlig när man läser om alla dessa hel- och halvneurotiker och bokstavskombinationer, som försett världen med musik, litteratur, konst och vetenskap. Proust som inte gick ur sängen, Tegnér som frossade och sexmissbrukade, Kafka som matvägrade, Byron som levde på kex, vatten och ättika och ville bli genomskinlig. Lite hemskt och lite komiskt."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar