söndag 4 juli 2010

En enda man

Filmen En enda man bygger på boken med samma titel av Christopher Isherwood. Jag har inte läst boken men tyckte mycket om filmen, som är vacker, lågmäld och gripande. Det är en berättelse om sorg och om att finna en mening med livet.
Filmen utspelar sig i Los Angeles 1962. Colin Firth spelar George Falconer, en medelålders engelskprofessor som kämpar för att finna meningen med livet efter att hans älskade livskamrat Jim omkommit i en bilolycka. George är instängd i sin sorg och lever i det förflutna. Han söker stöd hos grannen Charley, spelad av Julianne Moore. Hon och George har ett förflutet i England, där båda är födda. Även hon kämpar mot känslor av övergivenhet och meningslöshet, som hon dränker i gin.
Vi får följa George under en dag, som kanske kommer att bli hans sista i livet. Oväntade möten och en serie händelser leder till att han måste bestämma sig för om han tycker att det ändå finns någon mening med att leva.
Både Colin Firth och Julianne Moore gör fantastiska rolltolkningar. Colin Firth gör här sitt livs hittills bästa roll.
En enda man är regissören Tom Fords debutfilm. Det syns att han är modeskapare, miljöerna och kläderna är stilfulla och fotot estetiskt genomfört. Det är en njutning för ögat.
DVD, 1 tim., 36 min.

Finns filmen att låna? Titta här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar