torsdag 20 maj 2010

Läs boken om Precious också!

Filmen Precious har gjort ett segertåg över hela världen. Den bygger på boken Push av den amerikanska poeten Sapphire och handlar om en ung svart kvinna i Harlem som heter Precious. Hon är överviktig, fattig och analfabet och väntar sitt andra barn med sin egen pappa.

Boken kom 1996 i USA. Nu först finns boken översatt till svenska och har fått titeln Precious. Läs den! Det är en fantastisk historia som berör och väcker tankar. Börjar i misär och slutar i ett hopp om en framtid för Precious och hennes barn.

I hela sitt liv har Precious Jones varit osynlig och värdelös. Pappan våldtar henne, mamman misshandlar henne och ingen bryr sig. Men när Precious är 16 år och på nytt gravid med sin far, händer något. Hon möter en beslutsam och radikal lärare som ser henne som en människa full av möjligheter. Precious bryter sig loss och påbörjar en resa av utbildning och upplysning. Hon lär sig inte bara att skriva om sitt liv, utan gör det även till sitt eget. Hon börjar inse att hon är värdefull.

Det är Precious som har ordet i boken. Den är skriven på det tafatta och knaggliga språk hon använder i sin dagbok. Sakta erövrar hon språket och när boken slutar har hon börjat skriva dikter. I den svenska upplagan finns även den engelska originaltexten med. Översättaren har gjort ett bra jobb som översatt Precious talspråk och slanguttryck till svenska.

”Det är inte en bok om hat och hämndlystnad. Det är en bok om försoning och kärlek. Den är om ett förödmjukat barn som blir en stark kvinna”, har Sapphire sagt i en intervju.

Finns boken eller filmen inne? Titta här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar