torsdag 20 maj 2010

Arseniktornet av Anne B Ragde

Denna norska författarinna är mest känd för sin trilogi om en bondefamilj där Berlinerpopplarna är den första boken. Böckerna har även filmats och visats på SVT. Arseniktornet är hennes debutbok som nu ges ut i Sverige.

Det här är en brett upplagd släktkrönika över en dansk familj under 1900-talet. Boken börjar i nutid, och sedan får vi följa personerna bakåt i tiden, generation för generation.
Det ger oss en möjlighet att förstå varför familjen blev som den blev. För redan på första sidan förstår vi att det är en ganska dysfunktionell familj vi skall få lära känna…
Matriarken Amelie har en lovande karriär som varitéartist i mellankrigstidens dekadenta Köpenhamn. Hon har ett rätt vilt privatliv och träffar många män.
När hon blir gravid med Ruby, måste karriären överges och Amelie gifter sig med förste bäste anständige beundrare.
Det råkar vara porslinsmålaren Mogens, som ju inte är far till barnet, men villig att ta på sig ansvaret.
Amelie och Mogens äktenskap blir kärlekslöst och fyllt av bitterhet och svek, vilket gör att relationerna med barn och barnbarn inte heller riktigt fungerar.
Boken är en mäktig och underhållande familjeroman, där vi också får lära oss mera om delar av det moderna Danmarks historia.
Finns boken inne?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar