torsdag 20 maj 2010

Den utstötte av Sadie Jones

Denna bok är den brittiska författarinnans debutroman och kom ut för något år sedan. Den har fått mycket beröm av både kritiker och läsare.

”Språket är distinktivt och elegant, men historien är både rå och explosiv. Förkrossande bra” skriver t ex Daily Mail.

Oprah Winfrey pratade om boken i sitt program.
Hon var helt överväldigad av läsningen, och tyckte att alla föräldrar som uppfostrar barn bör läsa den här boken.

Boken börjar med att 19årige Lewis Albright släpps från fängelset där han suttit i två år.
Vi får inte veta vad han gjort, varför han suttit inne, men förstår ganska snart att han haft en bekymmersfylld och traumatisk uppväxt. Eftersom han aldrig fått kärlek, hjälp och stöd att bearbeta sina trauman, har han utvecklats till en våldsam och självdestruktiv yngling.
Nu är han på väg hem till familjen. En familj som under fängelseåren inte brytt sig om honom, och på intet sätt välkomnar honom vid återkomsten.
Han hoppas att han skall få en chans till - att allt skall bli annorlunda nu, men berättelsen brakar i väg i en allt snabbare takt mot Lewis undergång…
Miljön är engelskt medelklassliv under 50-talet, och berättelsen skildrar ett skenheligt och ganska kärlekslöst samhälle där det viktigaste av allt var att upprätthålla familjens tjusiga fasad gentemot omvärlden. Men bakom ”the stiff upper lips” döljer sig misshandel, drickande och stor ensamhet.
Trots undergångskänslan som hela tiden finns i boken är berättelsen oavbrutet spännande och intressant att läsa, och till min glädje är slutet lite hoppfullt…
Finns boken inne?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar