tisdag 11 maj 2010

Flickan med glasfötter

Den unge (född 1982) brittiske författaren Ali Shaws debutroman har mötts med positiv kritik och flera nomineringar till litterära priser i hemlandet. Det är en vacker, sorglig, poetisk och spännande berättelse, som dessutom kryddas med litterära och kulturhistoriska referenser. Här finns, kort sagt, något för alla.
St. Haudas Land är en liten ögrupp någonstans utanför Englands kust, nästan bortglömd av omvärlden. De som lämnar ön kommer sällan tillbaka och de som bor kvar blir allt färre. Här finns sällsamma företeelser och varelser, konstigt nog har befolkningen sällan satt ord på det där som inte logiskt borde finnas men ändå gör det. Det unga paret Ida och Midas träffas av en slump och dras till varandra. Ida har återvänt till ön då hon är mycket sjuk, Ida håller på att sakta förvandlas till glas. Här finns den enda hjälpen hon kan tänkas få, tiden är knapp och Midas måste hjälpa henne.
Genom hela berättelsen finns ett stänk av sorg. Längtan efter förlorad kärlek och människors svårigheter att övervinna sin ensamhet är också centrala teman .

Finns boken inne? Titta här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar