fredag 26 juli 2013

Nya böcker!

Vi får hela tiden in nya böcker till biblioteket. Här ser du några av de böcker som nyss har kommit eller är på väg!

Spetsad
Kjell Erikssons
 deckare om polisen Ann Lindell har blivit omtyckta och lästa. Nu kommer hans nya kriminalserie som handlar om kommissarie Santos på ön Itaparica i Brasilien. Den första delen har titeln Spetsad.

Brasilien är ett varmt och levande land, men också fattigt och våldsamt. I denna miljö lever och verkar kommissarie Santos, en smått försupen och arbetsovillig polis, som tvingas ta itu med det allt grövre våldet som nu också drabbar den lilla byn. En kropp hittas spetsad genom halsen vid floden. Där börjar historien om kommissarie Santos. Han kommer att sätta spår.


NW
Zadie Smith debuterade med ”Vita tänder” år 2000. Hon tillhör de stora namnen inom den brittiska litteraturen. Hennes nya roman ”NW” är en berättelse om staden som organism.
Hur kan några tunnelbanestationer hit eller dit spela roll? Man kliver ner vid en station och kliver upp ur jorden några kilometer bort och det är en annan värld.
Leah och Nathalie växer upp som bästa vänner i åttiotalets London, i stadsdelen Caldwell, med postnumret NW. Här är alla gatorna vägval, som leder till återvändsgränder eller motorvägen mot framgång. Flickornas liv ter sig till en början lika men ska utvecklas åt olika håll, Natalie som egentligen hette Keisha, byter namn, utbildar sig, skaffar sig ett fint jobb och en proper man, medan Leah gifter sig med en hårfrisör och gillar att utforska sin sexualitet.


Levande och döda i Winsford
Håkan Nessers nya bok är en berättelse om att fly från sitt gamla liv. Om att försöka göra upp. Om att kanske börja om trots att man inte är någon ungdom längre.
En kväll i november anländer en kvinna till byn Winsford på Exmoor i sydvästra England. Med sin hund bosätter hon sig i ett ensligt beläget hus uppe på heden. Hon använder inte sitt riktiga namn och hennes avsikter med vistelsen är oklara. Hon vandrar bland törnen, dimmor och vildhästar. Hon har bestämt sig för att överleva sin hund.
Hon har ett förflutet och en historia. Vad har hänt med hennes man? Är han i livet? Vem var han egentligen och vad var det som hände i Marocko för trettio år sedan?
Och är det någon som letar efter henne? 


Jag skulle så gärna vilja förföra dig - men jag orkar inte
Människan formas genom sina möten med andra. Margareta Strömstedt har i sitt långa liv haft fler sådana spännande sammanträffanden än de flesta. Hon berättar om Astrid Lindgren, Aksel Sandemose och Tove Jansson, men ännu starkare blir skildringarna av dem som stod henne närmast: den idealiserade pappan, den älskade lillebrodern.
Barn och deras villkor är en hjärtefråga för Margareta, och det är inte för inte som hennes bana som skribent började med att hon stegade upp till Olof Lagercrantz och påpekade att DN:s barnboksbevakning var undermålig. Hennes uppdrag som barnboksrecensent ledde vidare till bland annat egna barnböcker, dokumentärer och biografier.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar