fredag 12 juli 2013

Dosan - Helga Gregorius berättelse

Hjalmar Söderbergs roman Doktor Glas utkom 1905. Det är en svensk klassiker som än idag förtjänar läsning och diskussion. Boken tar upp ett moralfilosofiskt tema om huruvida ett mord kan vara etiskt motiverat och vilka rättigheter mannen har inom äktenskapet.
Många har fascinerats av berättelsen om läkaren förälskar sig i en patient, den unga, vackra Helga. Hon är gift med den äldre och motbjudande pastor Gregorius och vänder sig till doktor Glas för att få hjälp. Hon ber doktor Glas att hitta på någon sjukdom åt henne, så att hon för en tid kan undgå sina äktenskapliga plikter. Det hjälper inte och när situationen till sist blir outhärdlig, tar doktor Glas beslutet att mörda pastorn.

2004 gav Bengt Ohlsson ut romanen Gregorius, som handlar om pastorn. Här får Gregorius själv berätta om sitt liv, om uppväxten, förälskelser, otrohet, skam, förtvivlan och hoppfullhet. Han framstår inte längre som osympatisk, tvärtom. Pastorn är en djupt olycklig människa och vantrivs lika mycket i äktenskapet som Helga. Han längtar efter barn, men Helga vill inte ha några. Gregorius upptäcker att hustrun är otrogen och tror att folk baktalar honom. Doktor Glas skickar iväg honom till ett vilohem.

Jag tycker mycket om båda romanerna. Det är berättelser som väckt tankar och stannat kvar i minnet. Nu har Helena Sigander gett ut romanen Dosan, som är en spegling av Doktor Glas ur feministisk synvinkel. Här får vi äntligen veta mer om Helga och hennes tankar. I de båda andra böckerna är hon mest en bifigur. 
Jag har ännu inte läst Dosan, men ser mycket fram emot att göra det. Bibliotekstjänst recensent skriver bland annat att: 
"Det är en inlevelsefull berättelse ... Det är en trovärdig och flyhänt berättad historia om drömmar, om kärlek, om att vakna och om att våga."
Dosan är en helt fristående bok och du måste inte ha läst Doktor Glas eller Gregorius först. 
Dosan är första delen av tre i en serie.

Romanen börjar 1901 i Stockholm. Helga är 17 år och förälskad. Hon vill utbilda sig och vara modern, leva med en man hon älskar. I tidningen beskrivs samvetsäktenskap i fria förbindelser men Helga vågar inte ta det steget. Istället gifter hon sig så småningom med pastor Gregorius, som är änkeman. Gregorius drömmer om barn, men Helga är förtvivlad. Hon avskyr sin man och vill inte ha barn.1905 blir Helga oväntat förälskad i Fritz och drömmer om ett liv med honom. Hon blir gravid och begär skilsmässa från pastorn. Men en dag så får hon ett brev som förändrar hela hennes liv.

I boken beskrivs Stockholm i början av 1900-talet. Det är en brytningstid, unionen mellan Sverige och Norge är på väg att spricka och kvinnorna agiterar för rösträttSamtidigt har fascismens vindar börjat blåsa över landet.

Finns boken att låna? Klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar