tisdag 19 mars 2013

Stefan Spjuth: Stallo

Stallo är en spänningsroman från 2012 av den svenske författaren Stefan Spjut. Den utspelar sig på två tidsplan, 1978 och 2004, och följer en historia där barn rövats bort av väsen från samisk mytologi. Troll, vättar och jättar är några av de överjordiska väsen som befolkar den norrländska glesbygden.

Boken utspelar sig till stor del i Norrland bland ensligt belägna gårdar och stora, mörka skogar. I mitten av åttiotalet fotograferar Susso Myréns morfar en bild över Sareks nationalpark från ett flygplan. Bilden föreställer en vacker dalgång, men mellan björkarna där syns något som ingen kan eller kanske heller inte vill förklara vad det är. Är det en människa eller ett djur? Eller ett troll?!
Sussos morfar har försökt få en förklaring till bilden i många år.
När så en liten pojke försvinner under mystiska omständigheter och det syns något som liknar troll i skogarna, dras Susso in i en jakt efter sanningen och efter det blir inget någonsin mer sig likt.

Det är inte så lätt att beskriva handlingen i Stallo. Den är mer rysare än thriller, en blandning av dramatik, fantasy, saga och övernaturliga händelser. Det är väl skildrade miljöer och mycket detaljer. Ibland tröttnar man på alla detaljer men det är ändå så spännande så att man vill fortsätta läsa. 

Stallo har väckt nyfikenhet på bokmässor och sålts till ett femtontal länder redan innan den kommit ut. ”Call girl”-regissören Mikael Marcimain ska filmatisera den. Inspelningen är planerad till 2014-2015.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar