söndag 10 mars 2013

En bok om björk

Björken är det vackraste träd jag vet. Vita trädstammar mot blå himmel och grönt gräs får mig att tänka på sommar och naturen.
Björken är ett träd som jag tror att alla känner igen. Den är en del av vårt kulturarv. På påsken sätter vi in björkris i våra hem och när det är kyrkbröllop klär vi gärna kyrkan med späda björkar.

Marit Stigsdotter och fotografen Bertil Hertzberg har tillsammans gett ut boken Björk. Trädet, människan och naturen. Det är en vacker och rikt illustrerad bok som handlar om trädet som varit en betydelsefull del av våra liv sedan mycket lång tid tillbaka. Björken har försett människor med material till hus, verktyg och redskap. Men användningsområdena är många fler än så. Man gör livsmedel, vin och kläder av den.
Boken kräver inga biologiska förkunskaper för fullt utbyteDen berättar om vad björken har använts till, vad betyder idag och kan bli i framtiden. Här finns björkens samspel med andra organismer i naturen, evolution och ekologi. Vi möter människor som arbetar med björk som slöjdare och snickare, vinmakare, skogsgenetiker och allergiforskare. Vi får även läsa om björken i folktron och konsten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar