onsdag 6 februari 2013

Sy dina egna kläder!


Det har blivit mer och mer inne att sy sina egna kläder. I programmet Go´kväll på SVT tipsade nyligen stylisten Hedvig Andér om boken Sy! Från hood till skortklänning. Boken är skriven av designern Jenny Hellström Ruas, som också medverkat i TV4:s nyhetsmorgon där hon visade upp olika modeller från boken.
Jenny Hellström Ruas menar att med enkla mönster och några djupa andetag klarar vem som helst av att sy sina egna modekläder. Hon poängterar att det inte finns några rätt eller fel när man syr.

Boken innehåller 18 basmönster med variationer på bland annat kjolar, klänningar, skjortor, jackor, kappor och några enkla trikåplagg. Det är tydliga steg-för-steg-beskrivningar kompletterade med foton på de färdiga plaggen i olika tyger och med olika detaljer. Med boken följer två separata mönsterark med alla mönster i sex storlekar, från XS till XXL. Med enkla justeringar kan man ändra t ex längden på ärmar och kjolar.
Sist i boken finns ett särskilt kapitel, Syskolan, som bland annat visar hur man syr i blixtlås och gör en vikfåll på maskin.

Modellerna har inpirerande namn som Coco skirt och Fleur jacket. Jag gillar skjortklänningen Violet dress och kappan Jasmin coat, som visades upp som regnkappa i Go´kväll. Det är snygga, tidlösa plagg som känns moderna och jag tycker att modellerna passar både unga och äldre kvinnor.

Finns boken att låna? Klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar