tisdag 5 februari 2013

Svensktoppen 50 år

I oktober förra året fyllde Svensktoppen 50 år. Det är ett av radions mest älskade program genom tiderna, även om det också har funnits många kritiker.
Musikaliskt har Svensktoppen dominerats av dansbandsmusik, schlager, visor och lättare pop och rock. Många kända svenska artister har haft en eller flera låtar på listan. Den allra första Svensktoppsettan 1962 var Lasse Lönndahl med Midnattstango. Sten & Stanley/Sten Nilsson har haft flest låtar på listan, 61 st. 1981 var Santa Maria var en av de mest populära melodierna.
Ann-Louise Hanson är den kvinnliga artist som haft flest låtar på Svensktoppen, bland annat Låt inte din skugga falla här.
Andra artister som haft många låtar på Svensktoppen är Sven-Ingvars, Siw Malmkvist, Hootenanny Singers, Östen Warnerbring, Anita Lindblom, Lill-Babs och Lasse Berghagen.

Reglerna för hur länge artist kan ligga med en låt på listan har varierat sedan starten. Under åren 1974–1982 fick en melodi ligga max tio veckor på Svensktoppen. Från och med 1985 får man ligga hur många veckor som helst. Rekordet innehar Benny Anderssons Orkester med Helen Sjöholm med Du är min man som låg hela 278 veckor mellan 2004-2009.
I början var utländska låtar tillåtna men sedan 1974 måste låtarna vara skrivna av svenska låtskrivare. Sedan 2003 får artisten sjunga på valfritt språk.
Svensktoppens första programledare var Barbro Lindström. Kent Finell har varit programledare längst med sina 20 år. Andra kända programledare är Ulf Elfving, Pekka Langer och Kersti Adams-Ray.
Vill du veta mer om artister och placeringar på listan kan du gå in på Svensktoppens databas, på Sveriges Radios webbplats.

Med anledning av 50-årsjubileet har den här boken getts ut, Svensktoppen 50 år : De oförglömliga sångerna. Den innehåller de 86 bästa sångerna genom åren. Det är allt från sextiotalsklassiker till det allra senaste inom svensk populärmusik. Samtliga sånger presenteras med melodi, text och ackord.

Du kan inte låna hem boken, däremot får du gärna ta kopior ur den!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar