onsdag 27 februari 2013

Searching for Sugar Man

I söndags fick Sverige sin första Oscarsstatyett på nära 25 år när Malik Bendjellouls film Searching for Sugar Man vann en Oscar för Bästa dokumentär.
Searching for Sugar Man har hyllats av recensenter ända sedan den hade premiär i augusti förra året. Det är den sanna berättelsen om den amerikanske musikern Sixto Rodriguez. Han upptäcktes av Motownproducenter i Detroit på 60-talet och väntades bli sin generations absolut största.
Rodriguez gjorde ett album som fick fin kritik, men försäljningen uteblev. När även det andra albumet floppade, dumpades Rodriguez av skivbolaget och karriären tycktes över. Han glömdes bort och fick försörja sig som rivningsarbetare. Men ett demoex av hans album Cold Fact dök upp i Apartheid-regimens Sydafrika. Musiken inspirerade sydafrikanerna att våga stå upp mot etablissemanget och Rodriguez blev en av de mest spelade artisterna.
Fansen visste ingenting om honom, men det ryktades om att han begått självmord. På 90-talet bestämde sig två fans för att ta reda på hur Rodriguez hade dött. De hade ingen aning om var de skulle börja leta och blev glatt överraskade när de fann svaret på frågan.

Malik Bendjelloul har gjort sin dokumentär om just sökandet efter Rodriguez. Filmen följer dem som letar och det är spännande att se vad som ska avslöjas. Vi går inte händelserna i förväg utan allt tas i tur och ordning. Intervjuer varvas med gamla foton och filmer från Sydafrika. Vi får veta hur det kom sig att han blev så stor där och vad han betydde för människorna. Vi får också veta vad som egentligen hände med honom.
Jag blir rörd och imponerad av filmen. Det är en otrolig historia som Bendjelloul berättar och att den är sann, gör den inte sämre. Vad som förundrar mig när jag hör musiken, är att skivorna kunde floppa i USA. Rodriguez påminner om Bob Dylan med influenser av soul och blues.
Malik Bendjelloul är väl värd sin Oscar,  Searching for Sugar Man är en av de bästa dokumentärerna på länge.

DVD, 1 timme, 22 minuter. Tillåten från 15 år.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar