tisdag 19 februari 2013

A Royal Affair - gripande kärleksdrama

A Royal Affair är ett storslaget kostymdrama, fullt av passion och spänning. Det är baserat på verkliga händelser, som PO Enquist tidigare skildrat i sin roman Livläkarens besök.
Filmen har fått priser och hyllats av kritikerna.Vår nya stjärna Alicia Wikander, som också är aktuell i storfilmen Anna Karenina, spelar huvudrollen tillsammans med Mads Mikkelsen.

Den engelska prinsessan Caroline blir vid endast 15 års ålder bortgift med den psykiskt sjuke kung Christian VII av Danmark. Hennes öde känns olyckligt och förutbestämt. Allt förändras när kungens personlige och charmerande psykiatriker, doktor Johann Friedrich Struensee, anländer till hovet.
Caroline och Johann blir passionerat förälskade i varandra och inleder en förbjuden relation. De är inspirerade av Rousseau och delar varandras dröm om en bättre värld för folket. Genom att utöva sitt gemensamma inflytande på kungen, lyckas de sakta men säkert ta över makten och införa radikala förändringar för landet. Men det är en balansgång att hemlighålla det pågående triangeldramat för det nyfikna hovet. Kungen är ena stunden sjuk och svag, för att i andra stunder vara fullkomligt rasande och full av hat. Han är som en tickande bomb och det är endast en tidsfråga innan Johann och Carolines motståndare inom hovet ska lyckas vända kungen emot dem.

A Royal affair är en berättelse om makt, galenskap och kärlek. Historien berättas ur drottningens perspektiv när hon skriver ett avskedsbrev till sina två barn innan hon ska landsförvisas.
Det är ett mycket välspelat drama. Mads Mikkelsen och Alicia Vikander är ett vackert kärlekspar, dömda till undergång. Mikkel Boe Fölsgaard, som spelar den maniske kungen, gör också han ett trovärdigt porträtt. Vi får också njuta av vackra kläder och miljöer.
Genom filmen får vi en liten historielektion om en märklig, men kort, epok i Danmarks historia. Jag blev gripen av filmen, fast jag visste hur det slutade i verkligheten hoppades jag på ett bättre öde för Caroline Mathilde och Johann Friedrich.

DVD, 2 timmar, 18 minuter. Åldersgräns 11 år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar