måndag 30 januari 2012

Köpa hus med hjärtat eller hjärnan?

Ska du köpa hus? En del hävdar att man ska gå på känsla och köpa det hus som "känns" rätt, men jag tror inte att det så klokt. Att köpa hus kan vara ditt livs största och mest komplicerade affär, det handlar ofta om mycket pengar och långvariga lån. Om du ska bli nöjd med ditt husköp finns det en del att ta reda på och tänka igenom först.
På biblioteket finns nu boken Köpa hus - allt du behöver veta innan du skriver under köpekontraktet. Den är skriven av Åsa Holstein, som är frilansjournalist och författare med fastighetsköp/försäljning som specialområde. Hon ger råd och tips och klargör vem som har ansvar för vad i de olika delarna av ett husköp. Boken beskriver lättfattligt och praktiskt vad man behöver tänka på inför husköpet; besiktning, bygglov, driftskostnad, pris med mera. Den innehåller också praktiska exempel ur verkligheten.
Köpa hus kom ut för första gången 2000 och är nu uppdaterad.

Finns boken att låna? Klicka här!

söndag 29 januari 2012

Ny bok om Finlandsfrågan

Krister Wahlbäck är professor emeritus i internationell politik vid Umeå universitet. Han har varit verksam inom UD i närmare 30 år och har följt Finlandsfrågan i svensk politik ända sedan mitten av 1960-talet. Nyligen kom han ut med boken Jättens andedräkt: Finlandsfrågan i svensk politik 1809-2009. Förlusten av Finland 1809 ställde Sverige inför frågor som vi fortfarande söker svaren på idag. Med boken vill Krister Wahlbäck beskriva, värdera och bedöma hur det har kunnat gå som det gjort i Sveriges förhållande till Finland under denna tid.
Krister Wahlbäck kommer till Arboga tisdagen den 31 januari och talar om sin bok på Rotarys lunchmöte på Stadskällaren. Icke-medlemmar är välkomna att delta.

Du kan låna boken på biblioteket. Finns den inne? Klicka här!

onsdag 25 januari 2012

Jägarna 2 - lyckad uppföljare

För 15 år sedan gjorde Jägarna braksuccé på bio. Filmen skildrar ett Norrland långt ifrån turistbroschyrerna. I centrum står de två bröderna som möts efter flera år på skilda håll.
I september kom Jägarna 2. Kjell Sundvall har regisserat även denna gång och Rolf Lassgård spelar åter huvudrollen som polisen Erik Bäckström.
Det har gått 15 år sedan Erik i all hast tvingades lämna sin polistjänst i Norrland. Nu bor han i Stockholm och har lyckats bli Riksmordkommissionens bästa förhörsledare. Ett brutalt mord tvingar honom att åka upp till sina gamla hemtrakter.
Det som först ser ut som en enkel mordhistoria visar sig dock snart vara något betydligt mer komplicerat där både jägare, lokala poliser samt Eriks närmaste verkar vara inblandade. Ju mer snaran dras åt desto djupare blir konflikten mellan honom och den lokala polisen och allt utvecklar sig till en värre mardröm än Erik någonsin kunnat ana...
Jägarna 2 är en lyckad uppföljare, den står på egna ben och undviker upprepningar från första filmen. I stället för tjuvjakt handlar det om mördarjakt. Peter Stormare spelar den skrupelfrie polisen Torsten, som leder utredningen. Under den trevliga ytan lurar våldet och han får sin omgivning att göra som han vill.
Det är välspelat och mycket spännande. Både Lassgård och Stormare är lysande och maktkampen mellan dem håller åskådaren på sträckbänken ända till slutet av filmen. Jägarna 2 innehåller inte lika mycket yttre våld som ettan, men det är en del otäcka scener och filmen har därför fått 15-årsgräns.
Om du tyckte att Jägarna var bra, rekommenderar jag att du även ser Jägarna 2!

DVD, 2 timmar, 10 minuter. Tillåten från 15 år.

Finns filmen att låna? Klicka här!

söndag 22 januari 2012

Vad ska barnet heta?

Nu har vi fått veta vilka tilltalsnamn som var populärast på nyfödda flickor och pojkar i Sverige 2011. Det var Alice och William. I Västmanland låg dock Maja och Oscar på första plats.
När man är nybliven förälder ställs man inför ett viktigt val: vad ska barnet heta? Vill man ha ett vanligt namn eller ett lite mer ovanligt? Ska det vara ett släktnamn? Ska det låta internationellt eller traditionellt svenskt? En del föräldrar är kreativa och skapar helt unika namn till sina småttingar.
Namn tenderar att återkomma i en cykel om tre generationer. De namn som var populära på mormormors tid blir aktuella igen när barnbarnsbarnen ska namnges. Exempel på detta är Tage och Hilma som nu klättrar på 100-listan.
Det finns ett samband mellan föräldrarnas sociala situation och namnvalet, visar en undersökning av  Emilia Aldrin. De högutbildades barn heter traditionella namn som David och Sofia, de lågutbildades moderna namn som Nicole och Kevin.
Det är oftast mammorna som tar det avgörande beslutet om vad barnet ska heta.
Vill du ha förslag på namn till ditt barn, titta i dessa böcker!
Namninspiration när barnet ska namnges
Jag heter Serudia!

Populäraste flicknamnen 2011
Alice
Maja
Elsa
Julia
Linnéa
Ella
Ebba
Molly
Wilma
Emma

Populäraste pojknamnen 2011
William
Lucas
Oscar
Hugo
Elias
Oliver
Liam
Alexander
Viktor
Emil

Källa: Statistiska Centralbyrån

fredag 20 januari 2012

Snickra mera!

Snickra mera till hemmet av Anna och Anders Jeppsson innehåller idéer till 50 olika snickeriprojekt. Boken ger dig inspiration till praktiska lösningar för alla rum, som till exempel en laddningslåda där du kan förvara familjens mobiler och deras laddare. En annan praktisk förvaringslåda är den där du kan gömma undan alla sladdar som ligger under skrivbordet och samlar damm.
Här finns gott om idéer för den händige som vill göra något till sitt hem. Projekten är av olika svårighetsgrad, allt från en enkel besticklåda till en inbyggd garderob. Fördelen med att snickra själv är att man kan anpassa mått och stil till huset och till hur man själv vill ha det.
I boken finns tydliga byggbeskrivningar och skisser som visar hur man ska göra. Även du som inte är så van snickare kan ha glädje av boken.

Finns Snickra mera till hemmet att låna? Klicka här!

tisdag 17 januari 2012

Jango on tour - film från Arboga!

Det är inte ofta det kommer filmer som är inspelade i och kring Arboga. Men nu kan du låna Jango on tour på biblioteket!. Det är en komedi gjord av Backa studios i Örebro som drivs av Malin Dahl och Johnny Wernersson, uppvuxen i Arboga. Med låg budget har de lyckats göra sin första långfilm.
Mårten jobbar på ett lager och driver filmbolaget Jango. För att finansiera sin film tänker Mårten åka på turné med sina kompisar Niklas och Greger. Han hyr en risig skåpbil till resan. Men Niklas hoppar av för att förverkliga sin dröm om att bli popstjärna. Istället blir det Greger och en okänd person i rävdräkt, deras "maskot", som följer med. Niklas och Mårten hamnar i märkliga situationer på var sitt håll och stöter på både skruvade och skurkaktiga personer. Det bjuds på flygplansjakter med exploderande zeppelinare, musikalnummer och animerade drömsekvenser i en aldrig sinande ström.
Jango on tour är en minst sagt skruvad road movie. Johnny Wernersson spelar själv huvudrollen och har skrivit manus tillsammans med Malin Dahl. Det är snyggt filmat men manuset håller inte hela vägen. Filmen roar nog mest arbogaborna, man känner igen miljöerna och de lokala skådespelarna. Jango on tour kommer aldrig att bli nominerad till en Guldbagge, men ger dig en rolig stund framför tv:n!

DVD, 1 timme, 31 minuter. Tillåten från 11 år.

Finns filmen att låna? Klicka här!

söndag 15 januari 2012

Emmas skönhetstips

Känner du dig trött och glåmig? Vinterblek och torr i hyn? Man brukar säga att all skönhet kommer inifrån, men ibland behöver den lite hjälp på traven. Med några enkla knep kan man åstadkomma förbättringar!
Emma Wiklund (fd Sjöberg) har en framgångsrik karriär som fotomodell bakom sig. Du har sett henne i diverse reklamkampanjer och på olika tidskriftsomslag. Hon har jobbat med några av världens skickligaste make up-artister och stylister. I sin nya bok, Emmas skönhet, ger hon tips och råd om alltifrån hur man tar hand om sin hy, sitt hår och sina naglar till konkreta sminktips. Kort sagt, hur man kan få ett fräschare yttre.
Du får veta hur man döljer mörka ringar under ögonen, gör en snygg vardagsmakeup eller en snabb kvällsmakeup, allt illustrerat med bilder. Det är handfasta råd och tips som de flesta kan ta till sig.
Emma Wiklund skriver i sitt förord att detta är en ganska ytlig bok, men jag tycker att den är rolig att läsa och tänker definitivt ta till mig en del av Emmas råd!
Provläs boken här!

Finns boken inne? Klicka här!

torsdag 12 januari 2012

Strindberg 2012


I år är det 100 år sedan August Strindberg dog. Under 2012 kommer det att firas rejält på allt från Dramaten till twitter. Det kommer det att vara utställningar, konferenser, föreläsningar, teater med mera. För att få veta vad som händer, kan du titta på webbplatsen Strindberg2012.se. Det är en gemensam webbplats som samlar information om vad som händer under Strindbergsåret 2012 och presenterar Strindberg för en bred allmänhet. Webbplatsen är ett samarbete mellan Kulturrådet, Stockholms stad genom Stockholms stadsteater och Svenska institutet.

Strindberg lever! Följ August Strindberg på Liljevalchs twitter
"Liljevalchs låter August själv komma till tals redan nu inför (och under) vår stora Strindbergsutställning hösten 2012. Inläggen är hämtade direkt från Ockulta Dagboken - Augusts egen mytomspunna dagbok där han skriver ned händelser, tankar och iakttagelser under åren 1896-1908. Varje inlägg publiceras på rätt datum men med lite drygt hundra års fördröjning.Inläggen är utvalda och transkriberade från en faksimil, en direkt fotografisk avbildning av originalmanuset. De publiceras både på sajten www.august2012.se och kan följas på twitter.com/AugStrindberg samt www.facebook.com/august2012."

Om du inte har gjort det tidigare, så passa på att läsa något av August Strindbergs verk. Du hittar dem givetvis här på biblioteket!

torsdag 5 januari 2012

Mari Jungstedt poplärast i Arboga

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann var 2011 års mest utlånade roman i Arboga. Den toppar utlåningslistan med 46 lån.

Den populäraste författaren (av romaner för vuxna) i Arboga är Mari Jungstedt. Hennes deckare lånas flitigt, sex av dem återfinns på listan för mest lånade romaner 2011. Hon har hittills gett nio böcker om kommissarie Anders Knutas och hans kollegor vid Visbypolisen. I våras kom den senaste i serien, Det fjärde offret.
Mari Jungstedt har en bakgrund som journalist på bland annat Ekot, Rapport och som nyhetsankare på SVT:s regionala nyhetsprogram ABC. Numera är hon författare på heltid.
Hennes böcker ges ut i tjugo länder. Tidningen The Times har kallat henne "One of Scandinavia's best crime writers".
Här nedan ser du alla Maris böcker i kronologisk ordning:
  • Den du inte ser (2003)
  • I denna stilla natt (2004)
  • Den inre kretsen (2005)
  • Den döende dandyn (2006)
  • I denna ljuva sommartid (2007)
  • Den mörka ängeln (2008)
  • Den dubbla tystnaden (2009)
  • Den farliga leken (2010)
  • Det fjärde offret (2011)

söndag 1 januari 2012

Fransk feel good-film

Kvinnorna på sjätte våningen är en fransk komedi som du kan sitta och småmysa till.
Det är i början av 1960-talet i Paris. Den medelålders aktiemäklaren Jean-Louis lever ett tråkigt och inrutat liv med sin fru Suzanne och två söner i sin lyxvåning. På vinden, den sjätte våningen, bor de spanska hembiträdena som arbetar hos de rika familjerna i fastigheten. När den unga spanjorskan Maria börjar arbeta hos Jean-Louis och Suzanne lever Jean-Louis upp. Han lär känna spanjorskorna som bor på vinden och blir god vän med dem, samtidigt som han blir alltmer förtjust i Maria. När Suzanne kastar ut Jean-Louis flyttar han helt sonika upp till ett rum på sjätte våningen. Han upptäcker att han trivs bättre där än hemma...
Filmen är en lättsam historia som till vissa delar påminner om Pedro Almodovars filmer. Den innehåller många klichéer, men det är underhållande. Det blir många spansk-franska kulturkrockar och språkliga missförstånd. De sex hembiträdena är alla spanjorskor, livsbejakande och okonstlade. Raka motsatsen till Suzanne och hennes väninnor. Inte undra på att Jean-Louis känner sig fri och lycklig när han flyttar upp på sjätte våningen! Naturligtvis blir det komplikationer och när filmen slutar har livet förändrats för alla.

DVD, barntillåten. 1 timme och 44 minuter.
Finns filmen inne? Klicka här!