måndag 28 juni 2010

Främlingen i huset

Det är strax efter andra världskrigets slut i England. Ute på landsbygden i Warwickshire ligger den vackra men förfallna herrgården Hundreds Hall. I över tvåhundra år har godset varit den rika familjen Ayres hem. Men nu är förmögenheten borta och de kvarvarande medlemmarna av familjen Ayres, mor, son och dotter, kämpar förtvivlat för att få godset på fötter igen.
Doktor Faraday kallas dit för att se till en patient. Han är född i trakten i en arbetarfamilj och hans mor var en gång barnpiga i familjen Ayres. Faraday är tjusad av Ayres och huset men känner samtidigt ett hat mot det de representerar. Sakta dras han in i familjen och blir alltmer attraherad av dottern. Men något pågår i huset som plågar familjen.
Är det bara ekonomiska svårigheter som har drabbat familjen, eller är det något mycket mer olycksbådande som kastar sin mörka skugga över Hundreds Hall?
Främlingen i huset är en berättelse om klasstillhörighet och makt, men det är också en spännande spökhistoria. Sarah Waters skriver bra och det är ett annorlunda grepp att hon valt att ha en manlig berättarröst. Jag fastnade snabbt i berättelsen och ville veta hur det skulle sluta. Men hur det egentligen låg till med spöket på Hundreds Hall funderar jag på än...
Boken är nominerad till Man Booker Prize 2009.
Sarah Waters har tidigare skrivit bland annat Kyssa sammet och Nattvakten.

Finns boken inne? Titta här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar