söndag 6 juni 2010

The hurt locker

Krigsfilmer är inte min favoritgenre, men The hurt locker är en film jag varmt rekommenderar. Filmen vann sex Oscarsstatyetter 2010 och regissören Kathryn Bigelow är den första kvinna som vunnit en Oscar för bästa regi.
Den utspelar sig under irakkriget och handlar om tre amerikanska bombtekniker som bara har en månad kvar på sin tjänstgöring. Under stark press utför elitsoldaterna sina uppdrag där döden väntar runt hörnet i form av en komplicerat kopplad bomb eller en prickskytt på ett tak. Konflikten mellan ledaren, den dödsföraktande sergeant James, och de andra två soldaterna i gruppen växer. James är egensinnig och fattar beslut som utsätter gruppen och framförallt honom själv för fara. För James har kriget blivit en drog, en ständig kick, den enda vägen att leva.
Ninna Prage skrev i sin recension i NA: "Scenerna känns verkligt autentiska, många är brutalt närgångna. Vi får till och med vara med inne i James hjälm, höra hans tunga andning på väg mot ett av sina mest vådliga uppdrag. Som alla actionfilmer innehåller The hurt locker både spänning, explosioner och blod, men det är psykologin som gör den unik. Irakkriget, och alla andra krig, är så mycket mer än de goda mot de onda. Det blir vi påminda om här."
Finns filmen inne? Titta här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar