onsdag 13 augusti 2014

En mans kamp för överlevnad




Den kritikerrosade filmen Dallas buyers club väcker känslor hos tittaren. Regissören Jean-Marc Vallée ber inte om ursäkt för hur han berättar historien om Ron Woodroof. Woodroof, Matthew McConaughey, får beskedet att han är hiv-positiv och har en månad kvar att leva. Själv är han en homofob och narkoman. Han har svårt att acceptera sitt öde och tror att läkarna ljuger för honom, men snart inser han sanningen och gör allt för att överleva.

De gamla vännerna överger honom ganska snabbt. Ron kan inte fortsätta jobba som elektriker och han tvingas flytta. När Woodroof insjuknar rejält inser han allvaret och ändrar radikalt sin livsstil för att överleva. Han ger sig in i kampen mot sjukdomen på allvar. På sjukhuset möter han en transsexuell man, Rayon, spelad av Jared Leto. De blir inte vänner, men under tidens gång börjar deras vägar korsas allt oftare. Ron smugglar in medicin i USA och han inser snart att projektet är för stort för en person. Han bestämmer sig för att värva Rayon till sin verksamhet. Nu är det inte bara polisen som jagar dem utan även myndigheterna och döden.

Både McConaughey och Leto fick varsin Oscar för sina insatser i filmen. Det märks att filmen är av en hög kaliber och hantverket i filmen är snyggt och välgjort. Detta är en film som berättar sanningen om Ron och hans kamp för överlevnad. Det är en film som är mer än sevärd. /Sandra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar