fredag 11 januari 2013

Little Bee - en bok som berör

Äntligen har jag hunnit med att läsa romanen Little Bee kom ut i våras i Sverige. Den har blivit omtalad både här och i andra länder. Det är en gripande berättelse om medmänsklighet och civilkurage, kärlek och sorg. Men den är också underhållande och engagerande, jag hade svårt att lägga boken ifrån mig. Den fick mig att fundera på hur vi i Europa tar emot flyktingar från andra delar av världen och vilka fördomar vi har.
Historien har två kvinnliga huvudpersoner, den illegala flyktingflickan Little Bee och moderedaktören Sarah O'Rourke. På märkliga vägar har deras öden vävts samman.
Little Bee är 16 år och kommer från Nigeria. I två år har hon suttit inspärrad på en flyktingförläggning utanför London. Under tiden har hon lärt sig en nästan perfekt engelska och funderat ut olika sätt att begå självmord om männen som jagar henne skulle komma. Av en slump blir hon frisläppt tillsammans med tre andra flickor. Det enda Little Bee äger är ett visitkort till en person vid namn Andrew O'Rourke. För två år sedan räddade hans fru Sarah livet på Little Bee på en strand i Nigeria. Kanske kan Andrew och Sarah hjälpa henne nu.
Men Andrew är död. Little Bee dyker upp hemma hos O´Roukes samma dag som Andrew ska begravas. Sarah är ensam med sin lille son Charlie som vägrar ta av sig sin batmandräkt. Little Bee är en överlevare, men har hon någon chans?
Little Bee och Sarah turas om att föra berättelsen framåt i vartannat kapitel. Händelsen på stranden är det centrala i boken, allt cirkulerar kring den dagen. Steg för steg avslöjas vad som hände. Som läsare dras man in i berättelsen och fylls av förfäran över hur vi människor handlar mot varandra. Frågan som ställs är, vad är du beredd att göra för att rädda en annan människa?

 Finns boken att låna? Klicka här!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar