tisdag 13 november 2012

Indridasons nya deckare

När Arnaldur Indridason kommer ut med en ny deckare blir det genast kö på biblioteket! Hans deckare räknas till den typ av kriminallitteratur som kallas "Nordic noir". Det är mörka skildringar av dagens isländska samhälle med socialt utsatta människor i karga miljöer. Erlendur själv är en ensamvarg med många personliga problem.
Indridasons senaste deckare kom i oktober och har titeln Den kalla elden. Detta är den nionde boken om  kriminalkommissarien Erlendur och den fjärde delen i serien som börjar med Frostnätter.

Erlendur befinner sig i sitt barndomshem vid Islands östra fjordar när det förflutna hinner ikapp honom. Händelser som han själv har varit med om och olösta fall.
För flera decennier sedan hände det hemska saker när en stor grupp brittiska soldater gick vilse i bergen. En storm tog dem med överraskning. Några av soldaterna lyckades efter stora svårigheter ta sig tillbaka till staden, medan andra försvann.
Samma kväll, i samma område, försvann en ung kvinna spårlöst. Hennes öde väcker Erlendurs nyfikenhet. Desperat söker han svaren på de två fallen, oavsett hur smärtsam utgången blir.

I boken får man äntligen svar på frågan vad som hände Erlendurs lillebror. I tidigare böcker har man bara fått veta att han försvann i en snöstorm för många år sedan när bröderna var små.
Indridasons förra bok, Svart himmel, var en mellanbok som gjorde oss läsare lite besvikna. Med Den kalla elden är Indridason tillbaka. Den är minst lika spännande som de tidiga böckerna om Erlendur.

Finns boken att låna? Klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar