måndag 20 augusti 2012

Mor, mamma, morsan

Alla människor har en relation till sin mamma. I antologin Mor, mamma, morsan skriver tretton författare och kulturpersonligheter personligt om sina mödrar. Fredrik Strage, Mari Jungstedt, Augustin Erba, Agneta Klingspor, Martina Montelius, Aase Berg, Nour El-Refai, Jonas Brun, Kristian Lundberg, Anna Jörgensdotter, Helena von Zweigbergk, samt bokens redaktörer Sonja Schwarzenberger och Roberth Ericsson, medverkar i boken.
I Dagens Nyheter skrev Malin Ullgren :
"Uppenbart är väl att jag tappat all kritisk strävhet inför den här antologin. Den är så rik, så fint blandad och många gånger så modig att jag bara kan höja handflatorna och kapitulera inför att så många lyckats skriva så väldigt bra om det enda livslånga förhållande jag är helt säker på finns: som dödsdans och som kärlekssaga."
Här kan du läsa om mamman som tog sig från Libanon till Sverige utan en krona och om mödrar som offrat allt för sina barn.
Fredrik Strage berättar om sin mamma som efter att ha varit hemmafru i många år, blev framgångsrik konstnär.
Men det finns också mörkare historier om mammor som svikit, som glidit undan från sina barn på grund av sjukdom eller där familjelyckan gått i kras på grund av alkohol.
Styrkan i boken är att skribenterna inte glorifierar sina mödrar utan försöker skildra dem precis som de är med styrkor och svagheter. Det ryms så mycket kärlek i berättelserna. Det är mamma som allt kretsar kring, hon är mittpunkten i universum.

Finns boken att låna? Klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar