fredag 24 augusti 2012

Barnmorskan från East End

Jennifer Worth arbetade under 20 år som barnmorska och sjuksköterska i Londons fattigaste delar. Hennes memoarer, Barnmorskan från East End, har blivit en uppskattad engelsk tv-serie som visades på SVT i somras.
I boken, och tv-serien, berättar Jennifer om hur hon som ung nyutexaminerad barnmorska kom till East End för att arbeta i ett nunnekloster på 1950-talet. Nunnorna gav mödravård till kvinnorna i området och hjälpte till vid förlossningarna.
Familjerna var fattiga och trångbodda, husen slitna och utan rinnande vatten och toalett. För kvinnorna var livet svårt, med tungt hushållsarbete och många barn att ta hand om.
Jennifer kom från en skyddad medelklassfamilj och mötet med fattigdomen blev en chock. Hon förfasade sig över smutsen, den bristande hygienen och de stora barnaskarorna. Preventivmedel var något i stort sett okänt.
Men genom arbetet kom hon människorna i East End nära och lärde sig att älska och beundra deras livsvilja och värme och den humor som frodades i misären.
Många människoöden skildras i boken. Till exempel spanska Conchita som födde 25 barn och inte talade ett ord engelska. Ett tragiskt öde var den prostituerade Mary som 14 år gammal födde ett barn som togs ifrån henne. Jennifer berättar också om nunnorna och sina kollegor.
Det är en varm och gripande skildring av efterkrigstidens London och människorna i East End.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar