torsdag 23 december 2010

God jul och Gott nytt år!

Nu tar vi juluppehåll på bloggen! Men biblioteket är öppet under mellandagarna och nya böcker finns det alltid att låna!

Jonas Thente skrev så här i sin krönika i måndagens DN:
"Det är enkelt. Fly in från ruschen, till ditt lokala folkbibliotek. Grabba tag i en riktig bibliotekarie och be henne eller honom: ”Snälla, ta mig i väg långt härifrån.” Och bibliotekarien kommer att nicka, sänka rösten och be dig följa med in i paradiset mellan hyllorna medan snöröken virvlar runt därute."

Vinter i P1

Förra julen lyssnade jag på Vinter i P1 som sändes mellan jul och nyår. Konceptet för programmet är detsamma som för Sommar. Tio personer var vintervärdar och berättade om sig själv och spelade sin favoritmusik under en och en halv timme. Särskilt minns jag Alexandra Coelho Ahndorils program, där hon pratade om sin uppväxt.

I år sänder Sveriges Radio Vinter i P1 för tredje året i rad med start på juldagen. Varje dag fram till den 2 januari delar nio vintervärdar med sig av sina tankar. Fem av värdarna är författare och deras böcker hittar du på biblioteket.
Sändningstider: P1 klockan 13.00 med repris 22.05. Finns för efterlyssning och nerladdning på http://www.sr.se/

Här är hela listan över vintervärdarna
  • 25 december 2010 Håkan Nesser - författare
  • 26 december 2010 CajsaStina Åkerström - sångerska, låtskrivare, författare och arkeolog
  • 27 december 2010 K-G (Karl-Gösta) Bergström - journalist
  • 28 december 2010 Lotta Gray - vimmeljournalist och bloggare
  • 29 december 2010 Staffan Olsson - förbundskapten för herrhandbollslandslaget
  • 30 december 2010 Lena Sundström - journalist och författare
  • 31 december 2010 Anders Jansson - skådespelare och manusförfattare
  • 1 januari 2011 Patricia Tudor-Sandahl - författare, psykolog och psykoterapeut
  • 2 januari 2011 Henrik Ekman - biolog, vetenskapsjournalist, författare och fotograf

onsdag 22 december 2010

Hedda på grönbete

Hedda på grönbete är en bok om en tjej i förskoleåldern. Författaren heter Ann-Christine Magnusson.
Fröken tycker att Hedda är slarvig och babblar för mycket. Hon borde lugna ner sig. Hedda fattar inte vad fröken pratar om. Hon tycker bara att livet kan vara så fantastiskt roligt så det spritter i henne och då är det svårt att sitta stilla. Då vill hon bara fara runt som en raket.
Nu ska Heddas klass åka på utflykt till en bondgård. Åh, vad roligt det ska bli! När de kommer fram äter Hedda upp sin matsäck först av alla. Hon bestämmer sig för att gå en promenad och då får hon syn på en häst …

Hedda är en tjej full av energi som inte går att tygla. Hon har också en livlig fantasi. Barn i 5-6-årsåldern kan känna igen sig i situationen som målas upp då Hedda leker hund på samlingen. Heddas känslor skildras fint och man förstår hur ledsen hon blir när fröken är arg på henne. Boken har bra slut som går att diskutera med barnen.
Det finns två andra böcker om Hedda, Hedda hela dan (småbarnsbok) och Hedda i det blå (kapitelbok).

Finns boken inne? Klicka här!

måndag 20 december 2010

Miraklet i Lourdes

Finns det mirakel?
Den frågan ställs i den franska filmen Miraklet i Lourdes.
MS-sjuka Christine är rullstolsburen och lever ensam och utan kontakt med jämnåriga. För att bryta ensamheten ger hon sig av på kulturella och religiösa gruppresor. Hon har anmält sig till en pilgrimsresa till staden Lourdes där mirakel sägs ske med kroniskt sjuka människor som dricker av vattnet i en helig källa. Christine är inte särskilt religiös och har inga förväntningar. Men en morgon vaknar hon, stiger upp ur rullstolen och känner sig botad.
Plötsligt blir Christine intressant för omgivningen och hennes isolering är äntligen bruten. Men miraklet tillfredsställer varken katolska kyrkan eller dess kritiker. Varför skulle just hon bli botad och inte jag? undrar man avundsjukt.
Miraklet i Lourdes är en film om människors längtan efter små och stora mirakel. I Lourdes blomstrar en business med försäljning av ljus och katolskt krimskrams. Man förstår att regissören Jessica Hausner är skeptisk till detta och utnyttjandet av människors tro. Christine spelas av Sylvie Testud som uttrycker alla känslor med hjälp av sitt ansikte. Christine önskar sig bara att få leva ett normalt liv. Hon ser längtansfullt på de unga sköterskorna och vakterna som flörtar med varandra.
Är hennes tillfrisknande ett mirakel eller är det något annat? Vare sig du är intresserad av religion eller inte så finns mycket att hämta i Miraklet i Lourdes.
DVD, 1 timme, 39 minuter lång. Barntillåten.

Finns filmen att låna? Klicka här!

fredag 17 december 2010

"Niceville" av Kathryn Stockett

I "Niceville" förflyttas vi läsare till staden Jackson, Missisippi under tidigt 60-tal.
Det amerikanska samhället är kraftigt segregerat, och det visar sig allra tydligast i södern. Här lever den svarta och vita befolkningen sida vid sida, men deras liv och förutsättningar ser helt olika ut.
Den unga vita kvinnan Skeeter har precis avslutat sin collegeutbildning och återvänt till hemstaden Jackson. Familj och vänner förväntar sig att hon nu skall lägga sin utbildning åt sidan, och istället hitta en lämplig make att bilda familj med. Skeeter drömmer om att bli författare. Hon har blivit allt mer medveten om orättvisorna i rasåtskillnadspolitiken, och hon bestämmer sig för att kämpa emot den. På sitt sätt.
Hon skriver anonymt en bok där svarta hembiträden får berätta sina historier. De får möjlighet att återge den osminkade sanningen om hur det är att arbeta i vitas hushåll.
Boken kommer till under stort hemlighetsmakeri, eftersom det är ett livsfarligt projekt att delta i för alla inblandade. Historierna som berättas är fulla av kränkningar och elakheter, men här finns också exempel på hembiträden som blivit som en del av den vita familjen.

"Niceville" är en underbar roman som verkligen berör! Den är engagerande och lätttillgänglig, de 478 sidorna till trots! Den lyckas ge en nyanserad bild av de svartas situation innan medborgarrättsrörelsens genombrott i sextiotalets början. Jag blir också rörd av att läsa om dessa starka kvinnor, som trots svårigheter, håller ihop och behåller sin värdighet.

Jag rekommenderar er varmt att läsa "Niceville" nu under julledigheten. Det är en härlig bok att försjunka i när man verkligen har tid att läsa.

Titta här om boken finnas att låna:

Årets svenska kokbok!

Det naturliga köket har blivit utsedd till Årets bästa kokbok alla kategorier av Måltidsakademien. Den är skriven av Mathias Dahlgren, den ende svensk stjärnkock vunnit guld i Bocuse d'Or, kockarnas individuella VM. Dahlgren driver två restauranger på Grand Hôtel i Stockholm som har fått två respektive en stjärna i prestigefyllda Guide Michelin.
Det naturliga köket är en riktig tegelsten, 500 sidor och 2,1 kg tung. Den är vackert formgiven och innehåller många underbara fotografier på miljöer och maträtter.
Det naturliga köket är så mycket mera än bara en kokbok. Den vänder till alla som är intresserade av hur det fungerar på Dahlgrens restauranger. Här presenteras Mathias Dahlgrens matideologi och filosofi om krogen som en mötesplats, en plats för upplevelser, gemenskap, äventyr och njutning. Han delar med sig av sina recept och man får veta vad han tycker om bland annat vinnördar.
Recepten är dock inte anpassade för hemmabruk. Däremot kan man göra en del av en rätt och man kan också få inspiration till sin egen matlagning.

Finns boken inne?Klicka här!

tisdag 14 december 2010

Jultidningar!

Vill du få inspiration till ny julmat eller få idéer till vad du ska köpa för julklappar? Kanske hitta nya dekorationer till julgranen?
Ta en titt i någon av våra tidskrifter! Många av dem har den kommande julhelgen som tema för sina decembernummer.
I Antik och auktion får du tips på julklappar som man kan hitta i antikaffärerna. Det är alltifrån vackra gamla glas med tomtar till tjusiga vintage-kläder.

Allt om mat och Laga lätt innehåller båda massor av läckra recept på julmat. Här finns allt från glöggfest till nyårsmeny. Allt om mat är den klassiska tidskriften om mat och vindrycker som har funnits sedan 1970. Laga lätt är tidskriften för matälskaren i tidsnöd, som vill ha snabba, lättlagade recept som också är kaloriberäknade.

ICAKurien är en veckotidning som har funnits i många år, den utkom första gången 1942. Den sägs vara Sveriges mest lästa veckortidning och har under åren sett ut på olika sätt. Här skriver man om recept på mat och kakor, julblommor och ger både inspiration och handfasta råd.

För den som vill hålla vikten och ändå äta gott, kan det vara en idé att titta i tidskriften Må Bra, som utlovar håll vikten-garanti på sina julrecept! Du får också tips på hur du kan hålla dig pigg och frisk hela vintern!

Hus & Hem ger inredningstips och visar hur du kan få det mysigt till jul i hemmet.

Alla dessa tidskrifter finns på biblioteket! Du kan låna hem äldre nummer, det senaste numret får du titta i på plats.

måndag 13 december 2010

Dejliga Danmark!

Har du börjat fundera på vad du ska göra på semestern?
Dejliga Danmark är en bok med tips för den som planerar en resa till Danmark. Den är ett bra komplement till vanliga resehandböcker. Författaren Ewa Svensson är journalist och har bott i Danmark i mer än 20 år. "Danmark är så mycket mer än öl och röde pölser, Tivoli och Den lille havefrue", skriver hon i baksidestexten.
I boken berättar Ewa Svensson om Danmark och hur det är att leva där. Hon ger exempel på vad som förenar och vad som skiljer Danmark och Sverige. Första delen av boken innehåller en kort genomgång av landets historia och kulturliv med kända namn som H.C. Andersen, Lars von Trier och Arne Jacobsen. I andra delen av boken tar Ewa Nilsson oss med runt i Danmark, från Själland till Skagen. Ett kapitel ägnas åt Köpenhamn.
Dejliga Danmark är inspirerande läsning för den som är intresserad av landet. Om man vill ha kartor och adresser till sevärdheter får man gå vidare och titta i en vanlig reseguide.

Finns boken inne? Klicka här!

torsdag 9 december 2010

Svinalängorna

Svinalängorna är en roman som jag vill rekommendera! Den kom 2006 och är nu högaktuell igen när filmen med samma namn har premiär. Om du inte redan har läst den, kom och låna!

Svinalängorna är skriven av Susanna Alakoski och handlar om Leena som växer upp med sina alkoholiserade föräldrar i Ystad på 70-talet. Föräldrarna har flyttat dit från Finland och familjen bor i ett område med många invandrare och låginkomsttagare. Bostadsområdet har av ortsbefolkningen fått öknamnet Svinalängorna.
Familjen kommer från fattiga omständigheter och för dem är den nybyggda trerummaren höjden av lyx. Allt ser så bra ut i början men föräldrarnas alkoholmissbruk tilltar och livet blir svårt för Leena och hennes lillebror. För många av barnen i området ser tillvaron ut på liknande sätt.
Svinalängorna är gripande berättelse om barns utsatthet. Man önskar att inga barn eller föräldrar skulle ha det så här. Men det är också en stark historia om överlevnad. Leena har en framtid, trots att det ser mörkt ut.

Finns boken inne? Klicka här!

måndag 6 december 2010

Klassiker!

I lördags var jag på en digital teaterföreställning, när Den girige av Molière visades på Folkan i Arboga. Den sändes live från Dramatens Lilla scen i Stockholm. Johan Rabaeus spelade huvudrollen som den girige Harpagon.
Vad gör ett verk till en klassiker? Och vad är det som gör att en klassiker lever vidare genom århundradena? Det måste finnas något i den som berör oss oavsett vilken tid vi lever i.
Den girige skrevs på 1600-talet och handlar om en man vars kärlek till pengar är större än hans kärlek till sina barn. Pjäsen slutar med att han sitter ensam med en kista med pengar. Det ger oss något att tänka på idag, när girigheten verkar ha blivit en dygd bland många med makt och pengar.

På biblioteket har vi många av världsdramatikens klassiker. Här hittar du verk av de stora dramatikerna som Molière och Shakespeare. Många av pjäserna finns i olika samlingsverk som Världsdramatik band 1-4.

torsdag 2 december 2010

2010 års bästa kriminalromaner!

Svenska Deckarakademin har utsett 2010 års bästa kriminalromaner.
Leif GW Perssons deckare Den döende detektiven blev årets bästa svenska kriminalroman. Motiveringen lyder: ”En angelägen diskussion om brott och straff, samt ett ömsint porträtt av en döende detektiv”.
Handlingen är denna: Den tidigare chefen för Rikskriminalen, Lars Martin Johansson, är nu pensionär. När han en dag åker in till Stockholm från landet, drabbas han av en blodpropp i hjärnan och vaknar upp på intensiven. Här hinner hans gamla liv ifatt honom när läkaren berättar en hemsk historia om ett 25 år gammalt ouppklarat mord på en flicka.
Finns boken inne? Klicka här!

Övriga nominerade var:



Devil´s Peak (”Devil’s Peak”) av Deon Meyer utsågs till 2010 års bästa till svenska översatta kriminalroman. Översättning av Mia Gahne. "Ett sydafrikanskt hämnddrama, vasst och genomträngande som en assegaj."
I romanens centrum finns tre personer: Christine van Rooyen, en ung afrikanderkvinna som hamnar i prostitution, Tobela Mpayipheli, tidigare ANC-soldat och Benny Griessel, alkoholiserad polis. Tobela försöker avlägsna sig från sitt tidigare liv. Men när hans adoptivson mördas under ett rån blir Tobela en hämnare.
Finns boken inne? Klicka här!



Övriga nominerade var:
Läs mer på Svenska Deckarakademins webbsida!

onsdag 1 december 2010

1 december. Julkalendern börjar!

I dag började den efterlängtade julkalendern på SVT. Klockan 18.45 satte vi oss, jag och sonen, framför tv:n för att titta.

Hotell Gyllene Knorren
är 2010 års julkalender i SVT. Den handlar om familjen Rantanen som köper ett gammalt hotell i Östra Glesbygden. De har tröttnat på det stressiga storstadslivet och satsar allt på en ny tillvaro på landet. Vad de inte vet är att hotellet, som heter Hotell Gyllene Knorren, är dödsdömt. En ny väg ska byggas och då hamnar hotellet vid sidan av. Inga gäster kommer att hitta dit.
Vad ska familjen Rantanen göra för att klara av detta? Vad är det som knorrar i buskarna, och vad är det för konstigt med rum nummer 13?
Julkalendern Hotell Gyllene Knorren bygger på Måns Gahrtons och Johan Unenges böcker om familjen Rantanen. De passar för barn från ca 7 år.
Klicka här för att se en lista över alla böckerna i serien!