fredag 31 oktober 2014

Nervkittlande äventyr

Naturresurserna sinar, miljön mår dåligt och jorden har gjort uppror. Så ser samhället ut i filmen Divergent. I framtidens samhälle finns det fem falanger. Alla vet sin plats inom gruppen och revolution finns inte i någras sinnen. Det finns dock slitningar mellan grupperna, vilket verkligen bevisas när de unga ska välja vilken grupp i samhället de vill tillhöra för all framtid. När man väl har valt kan man inte ändra sig. 

Tris Prior är 16 år och står inför sitt livs svåraste val. Hon är uppvuxen i gruppen De osjälviska, men hon känner inte att det är hennes sanna natur. Nu måste hon välja om hon ska vara trogen sin familj och sin grupp eller om hon ska följa sin magkänsla. Hon överraskar alla när hon väljer att byta falang och tillhöra De tappra. Snart inser hon att livet hos De tappra är en enda stor utmaning med hård konkurrens om överlevnad. 
Tris bär på en stor hemlighet. Hon är divergent, vilket innebär att hon har en unik gåva, och hon har blivit tillsagd att hon kan bli mördad för den. Nu måste hon försöka att smälta in i sin nya falang samt att slåss mot de onda krafterna som hotar maktbalansen i samhället. 

Divergent är ett typiskt ungdomsdrama och en och annan klyscha har hittat in i filmen. Det är väldigt lätt att förutspå slutet, men det är inte en dålig film tvärtom. Filmen suger tag i tittaren och actionnivån ökar konstant. Vissa scener i filmen får en att hissna till och det är en sevärd film oavsett ålder. Den som är sugen på att se något spännande som dessutom har en kvinnlig hjältinna kommer inte att bli besviken. Divergent och Hungerspelen kan sättas i samma genre och de liknar varandra på ett sätt. Gillade du Hungerspelen kommer du garanterat att gilla Divergent. /Sandra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar