måndag 21 juli 2014

Lore - grymt och fascinerande drama från andra världskriget

Filmen "Lore" utspelas i Tyskland under de sista skälvande månaderna av andra världskriget. Hitler har begått självmord och Tyskland har kapitulerat.
En syskonskara ska ta sig genom det sönderbombade landet, från Schwarzwald i Sydtyskland till Hamburg där mormor bor. Pappan är hög SS-officer och han och mamman har angett sig själva till segermakterna för att inte bli dödade. Ansvaret för de fyra småsyskonen, inklusive ett spädbarn, hamnar på tonåriga Lore. De svälter, lider och tar sig med stor möda fram mot Hamburg. På vägen möter de Thomas, en ung jude, som hjälper dem att skaffa mat. Han räddar dem undan amerikanska soldater när de saknar dokument.
Mötet med Thomas skakar om Lore, som lärt sig att judar är det värsta som finns. Hon avskyr honom, men känner sig också mot sin vilja attraherad. Kan hon lita på honom?

Det ovanliga med filmen är att händelserna skildras från förlorarna, Tysklands, sida. Ingen vet vad eller vem de ska kunna tro på nu. Kaos och förvirring råder.
Syskonens resa genom det ödelagda landet, blir också en inre resa. Den övertygade nazisten Lore tvingas börja ompröva allt hon hittills lärt sig. Som barn till nazistiska höjdare blir hon och syskonen parior som ingen vill ha något att göra med.

"Lore" är mycket vackert filmad och har många poetiska scener som understryker den oroande stämningen. Man känner Lores förtvivlan och fruktan när de går över leriga fält och möter utbrända hus och döda människor. Det är en grym, men fascinerande historia, väl värd att se.

"Lore" är baserad på en roman av den brittiska författaren Rachel Seiffert och regisserad av australiskan Cate Shortland, själv judisk konvertit. Filmen vann välförtjänt Bronshästen på Stockholms filmfestival i höstas.

Finns filmen att låna? klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar