Gustav Fridolin är inte bara politiker och folkhögskollärare, utan även författare. I romanen "Morfar skrev inga memoarer" berättar han om sin namne och morfar Gustav Fridolin.
Gustav föddes på 30-talet i Göinge. När han är nio år får han veta att hans föräldrar i själva verket är hans farföräldrar. Hans pappa flydde till Amerika efter att ha gjort sig skyldig till förskingring och dessutom gjort en flicka med barn. Gustav blir aldrig kvitt känslan av att ha varit en olycka för sina föräldrar, och en extra börda för sin farmor som tagit honom till sig. Han är sjuklig och inte lika stark och händig som resten av familjen. I stället har han läshuvud och är musikalisk, men väljer bort studier. Uppväxten hemma i byn i Göinge präglas av dåligt självförtroende och ett sökande.
Så småningom tar Gustav sig till fyrtiotalets Malmö, där han får arbete i en klädbutik. Han trotsar klasstabun och gifter sig med en flicka från en fin familj, en omöjlighet bara något decennium tidigare, och han får en lägenhet via den kommunala bostadskön. Ett antal år senare kommer han tillbaka till Göinge, där han kan förverkliga sin dröm om en egen herrekipering och ge sin dotter helt andra förutsättningar än de han själv hade.
Men vägen är långt ifrån rak och okomplicerad. På ålderns höst, när Gustav tycker sig vara framme, ställs familjen inför en katastrof. Det är också då, när han står inför sin svåraste prövning, som han får chansen att göra det som hans farföräldrar en gång gjorde för honom: han får ta hand om sitt yngsta barnbarn. Den Gustav som nu har skrivit den här boken.
"Morfar skrev inga memoarer" ger oss en bild av ett svunnet Sverige och hur folkhemmet byggdes upp. Det är en välskriven och levande berättelse, genomsyrad av barnbarnets kärlek till sin morfar.
Finns boken att låna? Klicka här!
Finns boken att låna? Klicka här!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar