måndag 11 november 2013

Årets bästa deckare!


Nu har Svenska Deckarakademin nominerat 2013 års bästa deckare. De är indelade i två klasser, bästa svenska och bästa utländska. Den 23 november avgörs vilka vinnarna blir.

Christoffer Carlsson är den minst kände av de svenska deckarförfattarna. Han är kriminolog och Den osynlig mannen från Salem är hans tredje roman. Hans två tidigare romaner Fallet Vincent Franke och Den enögda kaninen fick båda ett fint mottagande hos kritiker och läsare. Den osynlige mannen från Salem är den första delen i en serie om polisen Leo Junker.

Gillian Flynn har fått stor uppmärksamhet för Gone Girl, och jag gissar att den vinner kategorin utländska deckare. Ett mer okänt namn är den israeliske författaren Dror Mishani. Utsuddade spår är hans debut och första delen i en serie om kommissarien Avraham. I hemlandet blev den en enorm publik- och kritikersuccé och den har redan översatts till tio språk.

Alla deckarna hittar du Arboga bibliotek! Om boken du vill ha är utlånad, kan du reservera den. Du kan också se om den finns att låna som e-bok.

Nominerade till Årets bästa svenska kriminalromaner:
Christoffer Carlsson: Den osynlige mannen från Salem
Arne Dahl: Blindbock
Håkan Nesser: Levande och döda i Winsford
Johan Theorin: Rörgast
Katarina Wennstam: Stenhjärtat


Nominerade till 2013 års bästa till svenska översatta kriminalroman är:
S. J. Bolton: Odödlig, översättning: Karl G. och Lilian Fredriksson
Gillian Flynn: Gone Girl, översättning: Ulla Danielsson
Dror Mishani: Utsuddade spår, översättning: Nils Larsson
Jo Nesbø: Polis, översättning: Per Olaisen
Ferdinand von Schirach: Fallet Collini, översättning: Lena Hammargren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar