lördag 30 november 2013

Augustpriset 2013

Augustpriset är ett av Sveriges mest uppmärksammade och prestigefyllda litterära priser. I år firar Augustpriset 25 år och Lilla Augustpriset 20 år. Här är årets pristagare.


De vinnande titlarna och juryernas motiveringstexter från augustprisest.se:

Årets svenska skönlitterära bok

Egenmäktigt förfarande – en roman om kärlek, Lena Andersson, Natur &Kultur
Subjekt, predikat, objekt. Syntaxen må vara simpel, men Lena Andersson ger språkets vanligaste kärleksförklaring en betydelsefull inre grammatik. Romanen Egenmäktigt förfarande är en allvarsam lek där Ester och Hugo möts i ett tidlöst drama om passion och makt, frihet och förnuft, som författaren inte bara gestaltar utan rentav dissekerar. Med kärv humor och enastående precision blottlägger Lena Andersson förälskelsens systematiska självbedrägeri.



Årets svenska fackbok

Expeditionen. Min kärlekshistoria, (illustrerad utgåva), Bea Uusma, Norstedts
Ingenjör Andrées expedition mot Nordpolen har fascinerat generationer i mer än hundra år. Alltifrån hur det kunde gå så snett till orsakerna till de tre äventyrarnas död på Vitön. Författaren och läkaren Bea Uusma har genom egen forskning och med ett starkt personligt engagemang kastat nytt ljus över denna tragiska polarexpedition. En estetiskt tilltalande bok som presenterar fakta och teorier på ett nytt, spännande och tänkvärt sätt.



Årets svenska barn- och ungdomsbok

Snöret, fågeln och jag, Ellen Karlsson och Eva Lindström, Hippo Bokförlag
En sommardag träffar Selma, som inte har någon bästis, den coola flickan Snöret. Genom detta möte utvecklas Selma och kan konfrontera fågeln i bröstet som pickar in att hon inte duger. Ellen Karlsson och Eva Lindström har skapat en vacker och stilsäker historia om vänskap och om att förstå sitt egenvärde.



Lilla Augustpriset har tilldelats

Då skulle världen vara en vacker plats, Nicole Accord, Ludvika
Någon väntar barn. Någon annan väntar telefonsamtal. Livet är kanske på väg att ta helt ny vändning under den obevekligt vanliga vardagens yta. I Då skulle världen vara en vacker plats berättas med träffsäker dialog och god gestaltning om små steg mot stora förändringar, och om att kunna och våga ta plats som den man är.

tisdag 26 november 2013

Morfar skrev inga memoarer

Gustav Fridolin är inte bara politiker och folkhögskollärare, utan även författare. I romanen "Morfar skrev inga memoarer" berättar han om sin namne och morfar Gustav Fridolin.
Omslag till Morfar skrev inga memoarerGustav föddes på 30-talet i Göinge. När han är nio år får han veta att hans föräldrar i själva verket är hans farföräldrar. Hans pappa flydde till Amerika efter att ha gjort sig skyldig till förskingring och dessutom gjort en flicka med barn. Gustav blir aldrig kvitt känslan av att ha varit en olycka för sina föräldrar, och en extra börda för sin farmor som tagit honom till sig. Han är sjuklig och inte lika stark och händig som resten av familjen. I stället har han läshuvud och är musikalisk, men väljer bort studier. Uppväxten hemma i byn i Göinge präglas av dåligt självförtroende och ett sökande.
Så småningom tar Gustav sig till fyrtiotalets Malmö, där han får arbete i en klädbutik. Han trotsar klasstabun och gifter sig med en flicka från en fin familj, en omöjlighet bara något decennium tidigare, och han får en lägenhet via den kommunala bostadskön. Ett antal år senare kommer han tillbaka till Göinge, där han kan förverkliga sin dröm om en egen herrekipering och ge sin dotter helt andra förutsättningar än de han själv hade.
Men vägen är långt ifrån rak och okomplicerad. På ålderns höst, när Gustav tycker sig vara framme, ställs familjen inför en katastrof. Det är också då, när han står inför sin svåraste prövning, som han får chansen att göra det som hans farföräldrar en gång gjorde för honom: han får ta hand om sitt yngsta barnbarn. Den Gustav som nu har skrivit den här boken.
"Morfar skrev inga memoarer" ger oss en bild av ett svunnet Sverige och hur folkhemmet byggdes upp. Det är en välskriven och levande berättelse, genomsyrad av barnbarnets kärlek till sin morfar.

Finns boken att låna? Klicka här!

fredag 22 november 2013

Nya böcker i november

Hösten är den tid då det ges ut många böcker. Vår 14-dagarshylla fylls ständigt på med nya titlar, det är allt från romaner, deckare och thrillers till fantasy.
Här ser du några exempel på romaner som vi fått nu i veckan!

Joakim Zander, född 1975, bor med sin familj i Helsingfors där han arbetar som jurist för EU. Han har under tio år i Bryssel varit verksam vid flera EU-institutioner och doktorerat i juridik vid universitetet i Maastricht.
Simmaren är hans debut, en thriller full av action och överraskande vändningar.
En feberhet natt i det tidiga åttiotalets Damaskus lämnar en amerikansk agent sitt nyfödda barn till ett osäkert öde. Det är ett svek han aldrig kan försonas med och han inleder en flykt undan sitt förflutna som kommer att ta honom till Beirut, Afghanistan och Irak - vart som helst där stressen och faran låter honom glömma. Tills han inte längre kan gömma sig från sanningen. Tills han ställs inför ett avgörande val.
Det är en berättelse om skuld och gottgörelse. Om vikten och tyngden av det förflutna och om att det till sist inte går att fly från den man är.

Camilla Läckberg är en av våra mest kända deckarförfattare. Nu firar förlaget att det gått tio år sedan debuten med att ge ut jubileumsboken Mord och mandeldoft. Den är ingen fortsättning på Fjällbacka-morden, utan innehåller tre noveller och en kortroman. Vi får följa med Tanumshedes polis Martin när han motvilligt åker till Valö utanför Fjällbacka på en släktträff och blir tvungen att nysta i mordet på familjens överhuvud Ruben. Möt barnlösa Malin, vars högsta önskan är att få ett eget barn, och slå dig ner vid bordet med änkorna på kaféet och ta del av deras mörka hemligheter. Dessutom får vi en beskrivning av Camilla Läckbergs första år som författare och valda inlägg från hennes blogg.

Anna Schulze skriver om relationer. Hennes nya roman, Vårt gemensamma liv, handlar om de livsval vi gör och om att det enkla konceptet inte alltid är den bästa lösningen.
Cecilia är fast besluten att lyckas som reklamare, Ted har bara halkat in på det här med restaurang. När de träffas avslutar Ted genast den relation han har för att leva med Cecilia. Ted blir framgångsrik i krogbranschen och är dessutom en ansvarsfull familjefar. Men hans tidigare relation resulterade i ett barn. Cecilia är inte lycklig över barnets existens och det blir viktigt att snabbt få egna barn. Efter bara något år föds Maria och sedan Karl. Livet rullar på och med det en dov känsla av att allt snart är för sent.

Jojo Moyes har skrivit flera feel good-romaner som gjort succé över hela världen, som t ex Livet efter dig.
Sophies historia är titeln på hennes nya roman. Det är berättelsen om två unga kvinnor, åtskilda av ett sekel, som förenas i sin beslutsamhet att slåss för det de älskar mest oberoende av vad det kostar.
Frankrike, 1916. Sophie Lefevre driver tillsammans med sin syster familjens hotell i hemstaden medan deras män slåss vid fronten. När den nye tyske kommendanten får syn på Sophies porträtt målat av hennes make Edouard föds en farlig besatthet som kommer att tvinga Sophie till ett ödesdigert beslut.

London, 2006. Sophies porträtt hänger hemma hos Liv Halston en gåva från hennes make innan hans plötsliga död. Ett slumpartat möte avslöjar målningens verkliga värde och dess turbulenta historia, och hotar att återigen vända upp och ner på Livs tillvaro.

måndag 11 november 2013

Årets bästa deckare!


Nu har Svenska Deckarakademin nominerat 2013 års bästa deckare. De är indelade i två klasser, bästa svenska och bästa utländska. Den 23 november avgörs vilka vinnarna blir.

Christoffer Carlsson är den minst kände av de svenska deckarförfattarna. Han är kriminolog och Den osynlig mannen från Salem är hans tredje roman. Hans två tidigare romaner Fallet Vincent Franke och Den enögda kaninen fick båda ett fint mottagande hos kritiker och läsare. Den osynlige mannen från Salem är den första delen i en serie om polisen Leo Junker.

Gillian Flynn har fått stor uppmärksamhet för Gone Girl, och jag gissar att den vinner kategorin utländska deckare. Ett mer okänt namn är den israeliske författaren Dror Mishani. Utsuddade spår är hans debut och första delen i en serie om kommissarien Avraham. I hemlandet blev den en enorm publik- och kritikersuccé och den har redan översatts till tio språk.

Alla deckarna hittar du Arboga bibliotek! Om boken du vill ha är utlånad, kan du reservera den. Du kan också se om den finns att låna som e-bok.

Nominerade till Årets bästa svenska kriminalromaner:
Christoffer Carlsson: Den osynlige mannen från Salem
Arne Dahl: Blindbock
Håkan Nesser: Levande och döda i Winsford
Johan Theorin: Rörgast
Katarina Wennstam: Stenhjärtat


Nominerade till 2013 års bästa till svenska översatta kriminalroman är:
S. J. Bolton: Odödlig, översättning: Karl G. och Lilian Fredriksson
Gillian Flynn: Gone Girl, översättning: Ulla Danielsson
Dror Mishani: Utsuddade spår, översättning: Nils Larsson
Jo Nesbø: Polis, översättning: Per Olaisen
Ferdinand von Schirach: Fallet Collini, översättning: Lena Hammargren