onsdag 12 december 2012

Lättlästa böcker från Vilja förlag


Vilja är ett nytt förlag som ger ut skönlitterära böcker för läsovana vuxna. Oberoende av läsförmåga eller läsvana ska alla finna en bok hos ViljaEn ny EU-rapport visar att var femte europé har problem med att läsa.

"Målgrupperna är nyanlända som vill lära sig svenska, personer med dyslexi och personer från den vuxna särskolan. Men också människor som är ovana vid att läsa", säger Lina Nordstrand, som grundat Vilja.

Förlagets första utgivning består av ett tiotal lättlästa böcker på svenska.  Böckerna är indelade i fyra olika nivåer där Small är den lättaste med enkla ord och korta meningar. Medium, Large och Xtra-Large innebär ökande utmaningar för läsaren. Flera kända författare har knutits till förlaget, som till exempel Hans Peterson, Tomas Dömstedt och Mårten Melin.

Vi har köpt in flera av Viljas böcker till biblioteket, tre av dem ser du här!
De falska breven är skriven av Tomas Dömstedt, som är en välkänd lättlästförfattare. När Tomas inte skriver, arbetar han på ett gruppboende i Fjugesta utanför Örebro. De falska breven handlar om en romantisk brevväxling som bygger på missförstånd.
En kvinna får kärleksbrev från en gammal vän hon inte har träffat på flera år. Underbara och innerliga brev. Mer passionerade än vad hon minns deras kärlekshistoria. Vem är det egentligen som skriver breven? Till slut bestämmer sig kvinnan för att åka och träffa brevskrivaren.

Förlaget satsar på en serie om Anna och Jonas, skrivna av Hans Peterson. De lever ett helt vanligt samboliv i en helt vanlig stad. Böckerna är oerhört lättlästa, språket och innehållet är anpassat för dem som behöver träna upp sin läsförmåga men helst vill slippa läsa småbarnsböcker!
Boken Exet är full av dramatik. Annas ex dyker upp och är hotfull. Det blir slagsmål mellan honom och Jonas. Men väl på sjukhuset får de chans att prata ut med varandra.

Bente Bratlund skriver uppskattade vardagsbetraktelser. Med några få ord och korta meningar lyckas hon uttrycka känslor vi alla kan känna igen oss i. Full av glädje beskriver hur också enkla saker i vardagen kan få glädjen att spridas i kroppen.

Du hittar böckerna på vagnen med lättläst böcker.
Klicka här för att se vilka böcker från Vilja förlag som finns på biblioteket!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar